Verenigde Staten schrappen steun aan VN-bevolkingsfonds

De Amerikaanse regering schrapt haar bijdrage aan het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA). Het fonds, dat zich inzet voor gezondheidsprogramma's voor moeders en maatregelen tegen de besnijdenis van meisjes, raakt nu meer dan 32 miljoen dollar kwijt.

Al in januari had de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd dat hij wil snoeien in de steun aan verschillende agentschappen van de Verenigde Naties en internationale organisaties, waaronder het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de beslissing nu definitief gemaakt via een brief aan de Senaat. Er wordt 32,5 miljoen dollar aan steun teruggetrokken.

Volgens de Verenigde Staten werkt het fonds samen met de Chinese overheid en zou het fonds zo een programma steunen dat gedwongen abortussen of onvrijwillige sterilisaties uitvoert.

De Verenigde Naties betreurt de beslissing, maar ontkent in een statement elke betrokkenheid. "Al ons werk promoot de mensenrechten van individuen en koppels om hun eigen beslissingen te nemen, vrij van dwang of discriminatie", staat te lezen op de website.

Meest gelezen