VS houdt Assad-regime verantwoordelijk voor gifgasaanval in Idlib

De woordvoerder van VS-president Donald Trump zegt er vrijwel zeker van te zijn dat het Syrische regime van Bashar al-Assad de chemische aanval heeft uitgevoerd waarbij zeker 58 mensen zijn gedood in het noorden van Syrië. Die veroordeling staat haaks op de toenadering die het Witte Huis wilde zoeken met Rusland en zelfs met Assad.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, sprak vanavond over "walgelijke daden van het regime van Bashar al-Assad". Het is in het belang van het Syrische volk dat Assad opstapt, klonk het nog.

Het is een opvallende uitspraak van het Witte Huis die ingaat tegen het beleid van toenadering tot Rusland van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Enkele dagen geleden nog had VS-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson gezegd dat Assad van de VS niet meteen ontslag moet nemen, zoals de regering-Obama dat eerder wel had geëist. "Het is op termijn aan het Syrische volk om over Assad te beslissen", had Tillerson nog gezegd.

De gifgasaanval in de Syrische provincie Idlib lijkt die toenadering nu te doorkruisen. De VS schaart zich duidelijk achter de scherpe afwijzing door andere westerse landen zoals Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Een anonieme ambtenaar van Buitenlandse Zaken in Washington sprak bovendien over "een mogelijke oorlogsmisdaad". Ook dat lijkt te wijzen op een hardere toon vanuit de VS tegenover Assad en indirect ook tegenover Rusland.

Spicer: "Resultaat van zwakheid van Obama"

Het Witte Huis wijst dan wel het Assad-regime in Syrië met de vinger, de woordvoerder van Donald Trump kon toch ook de verantwoordelijkheid van de vorige Amerikaanse president Barack Obama ontwaren. 

Volgens woordvoerder Spicer is de aanval van vandaag "een gevolg van het zwakke optreden van Obama de voorbije jaren" inzake Syrië. Dat is een opvallende veroordeling van een vorige VS-president.

Nu had Obama in 2012 weliswaar gedreigd met militair optreden in Syrië als daar chemische wapens gebruikt zouden worden, maar gaf hij de voorkeur aan een diplomatieke oplossing een jaar later toen gifgas wel degelijk werd ingezet. Om een Amerikaanse aanval af te wenden en onder Russische druk heeft het regime van Assad dan wel het grootste deel van het enorme chemische arsenaal overgedragen en laten vernietigen door de VN.

Meest gelezen