VS overweegt om paswoorden sociale media van toeristen op te eisen

De Verenigde Staten zouden overwegen om buitenlandse toeristen te dwingen om hun ideologie, contacten op hun mobiele telefoons of paswoorden van hun socialemediasites prijs te geven. Dat zou staan in een aantal nieuwe richtlijnen om "ongewenste buitenlanders" buiten de VS te houden.

Tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar had huidig president Donald Trump "extreme vetting" (extreme doorlichting) beloofd van iedereen die de VS nog wil binnenkomen. Het gaat dan zowel om immigranten, als toeristen, werknemers of wie er tijdelijk wil gaan wonen.

Buitenlandse Zaken in Washington werkt nu een aantal strenge richtlijnen uit om die belofte in de praktijk te brengen en The Wall Street Journal heeft nu de hand kunnen leggen op een aantal ontwerpen. Die gaan behoorlijk ver.

Zo zouden mensen die de VS willen binnenkomen, verplicht kunnen worden om hun godsdienst, politieke ideologie bekend te maken en zelfs hun contacten op hun mobiele telefoons of de paswoorden van hun sociale media.

Het gaat om inwoners uit de 38 landen die genieten van het Visa Waiver Program, mensen die niet voorhand een visum moeten aanvragen. Onder die landen zijn dus bondgenoten van de VS zoals Australië, Nieuw-Zeeland Japan, Zuid-Korea en Taiwan en ook de meeste Europese landen zoals België.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Ook nu weer "een brug te ver"?

Het is nog maar de vraag of die maatregelen werkelijkheid worden. Als ze worden afgekondigd, zou dat groot ongenoegen opwekken in landen die toch wel erg nauwe banden hebben met de Verenigde Staten. Wellicht volgen er dan ook tegenmaatregelen tegenover Amerikaanse toeristen.

Bovendien heeft de VS vorig jaar niet minder dan tien miljoen visa uitgegeven aan mensen die legaal het land bezochten. Het invoeren van een dergelijk vergaande maatregel zou een enorme vertraging en bureaucratische rompslomp betekenen, niet enkel voor de bezoekers, maar ook voor de immigratiedienst en de VS-veiligheidsdiensten die anders al wel genoeg werk op de plank hebben. U kunt zich dan verwachten aan nog langere files bij de paspoortcontrole op Amerikaanse luchthavens.

Los daarvan zullen ook Amerikaanse bedrijven die buitenlanders voor korte of lange tijd in dienst nemen -denk dan bijvoorbeeld aan de cruciale IT-sector in Silicon Valley- hun aanwervingen ernstig in het honderd zien lopen met economische schade tot gevolg.

Bovendien zullen burgerrechtenbewegingen in de VS ook nu opnieuw naar de rechter kunnen stappen om die wel extreme vorm van controles aan te vechten als strijdig met de grondwet of andere wetten van de VS. Onlangs hebben ze zo met succes twee decreten inzake een inreisverbod voor mensen uit zes overwegend islamitische landen door Amerikaanse rechtbanken ongeldig laten verklaren.

Meest gelezen