7 op de 10 nachtwinkels houden zich niet aan de regels

Iets meer dan 70 procent van de nachtwinkels overtreedt een of meerdere regels over de uitbating. Dat blijkt uit een controle van de economische inspectie. Vooral de openingsuren blijken een probleem. Veel winkels respecteren ook de verplichte sluitingsdag niet.

Voor wie in de stad woont, is het vaak een redder in nood wanneer andere winkels zijn gesloten: de nachtwinkel. Veel uitbaters van deze winkels houden zich echter niet aan de regels, zo brengt een grootschalige controle van de economische inspectie aan het licht.

Tussen 1 september en 30 november vorig jaar hebben de inspecteurs 344 nachtwinkels gecontroleerd. 234 zaken bleken niet in orde met een of meerdere regels over de uitbating. Dat is goed voor 71 procent.

Vooral de openingsuren zijn een probleem. In principe mogen nachtwinkels enkel open zijn tussen 18 uur en 7 uur, maar veel uitbaters houden de deuren ook buiten dit tijdsvenster open. Dat was het geval bij 124 zaken (36 procent). Daarnaast respecteren veel nachtwinkels de verplichte sluitingsdag niet. Hier waren 150 zaken (44 procent) niet in orde.

Tot slot blijkt dat 1 op de 3 nachtwinkels fouten maakte bij de prijsaanduiding en dat 10 procent van de gecontroleerde zaken hun inschrijving in de Kruispunt Bank Ondernemingen niet correct had gedaan.

"Dit onderzoek toont aan dat in ons land heel wat "valse nachtwinkels" bestaan", zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "Dat leidt tot oneerlijke concurrentie met de lokale bakker, slager of buurtsupermarkt. Dat is onaanvaardbaar. We zullen hier dan ook tegen blijven optreden."

Meest gelezen