"Ervaring en kennis Civiele Bescherming zal zeker gemist worden"

Dat ook de kazerne van de Civiele Bescherming in Jabbeke straks wordt gesloten, baart enkele kustburgemeesters zorgen. Janna Rommel-Opstaele van Middelkerke vreest naar eigen zeggen voor de veiligheid van de burgers. Ook haar collega Geert Vanden Broucke hekelt de "afbouw".
Burgemeester Janna Rommel-Opstaele van Middelkerke

Recent kwam de Civiele Bescherming in West-Vlaanderen nog in actie voor het salpeterzuur in Zevekote of bij de storm Dieter aan zee. Maar de kazerne in West-Vlaanderen gaat - net als die van de Vlaams-Brabantse gemeente Liedekerke - dicht. Brasschaat wordt de enige Vlaamse kazerne, kondigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan.

"Geen goede zaak", vindt burgemeester Rommel-Opstaele (Open VLD) van Middelkerke. "Wij hebben al regelmatig gebruik kunnen maken van de Civiele Bescherming. Ik vrees heel zeker voor de veiligheid van mijn gemeente en de burgers. Als wij grote evenementen hebben, dan is er altijd een veiligheidscel met iemand van de Civiele Bescherming. Het zal een gemis zijn in het kader van de veiligheid."

"Eenheidsworst"

De eerstelijnstaken van de Civiele Bescherming zullen worden overgeheveld naar de brandweer. Burgemeester Vanden Broucke (CD&V) van Nieuwpoort is niet te vinden voor die "afbouw".

"De Civiele bescherming heeft al zijn gespecialiseerd materiaal en kennis. Straks wordt het een eenheidsworst en dat is niet goed voor de burger. Het is altijd maar afbouwen. Als we de brandweer nodig zullen hebben, zal het niet lukken want die mensen zullen dan met andere zaken bezig zijn. We moeten ervoor zorgen dat de burger maximaal beschermd wordt."

Vanden Broucke zal de kwestie naar eigen zeggen aankaarten binnen zijn (regerings)partij CD&V. Rommel-Opstaele wil de zaak op de vergadering van de kustburgemeesters bepleiten.

"Door oproepen Jabbeke is kostbare tijd verloren gegaan"

De burgemeester van Nieuwpoort haalt het voorbeeld van Zevekote aan om de zaak van een nabije Civiele Bescherming te beargumenteren. "De eerste minuten zijn belangrijk, maar straks zullen die mensen van Brasschaat moeten komen." Ook Jabbekenaar Hendrik Bogaert (CD&V) had het gisteren al over de troef van de nabijheid van de kazerne in Jabbeke.

Maar dat betwist de N-VA, de partij van bevoegd minister Jambon. "De realiteit is dat door het oproepen van Jabbeke er kostbare tijd is verloren gegaan", stelt provincieraadslid Wim Aernoudt. Volgens hem had de kazerne van Jabbeke onvoldoende gaspakken en geraakten de pompen van de later opgeroepen dienst uit Brasschaat defect. Pas toen een gespecialiseerd team van chemiebedrijf BASF uit Antwerpen ter plaatse kwam, kon het probleem opgelost worden.

"De mensen van de Civiele Bescherming kunnen ter plaatse nuttig werk doen, maar uit de feiten blijkt dat door de verdeling over verschillende kazernes tijd verloren is gegaan. Het is niet meer van deze tijd om te verwachten dat in elke provincie alle specifieke kennis aanwezig is om de gespecialiseerde taken, die de brandweer niet op zich kan nemen, in te vullen", aldus Aernoudt.

Meest gelezen