D5-team Crisiscentrum ontvangt prijs voor crisiscommunicatie bij aanslagen Brussel

Het team van het Belgisch Crisiscentrum dat overheden bij noodsituaties ondersteunt in hun crisiscommunicatie, het zogenoemde D5-team, is in de prijzen gevallen voor het gebruik van sociale media tijdens de aanslagen in Brussel en Zaventem. EENA, de ngo die de werking van hulpdiensten wil verbeteren, heeft haar jaarlijkse prijzen uitgereikt in Boedapest. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) mocht de prijs in ontvangst nemen namens het D5-team.

EENA gaf het D5-team zijn 112 Award voor opmerkelijke crisiscommunicatie voor het "uitzonderlijke werk op sociale media" tijdens en na de terreuraanslagen op 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem.

"Ze deelden niet alleen informatie en hielden de bevolking op de hoogte. Ze werkten ook actief samen met gewone burgers in de moeilijkste omstandigheden", klinkt het in een persbericht. "We huldigen het D5-team voor zijn uitzonderlijke bijdrage om de kracht van sociale media in crisistijden te demonstreren."

Het D5-team is operationeel sinds 2014 en bestaat uit 35 vrijwillige beroepsmensen. Tijdens de aanslagen van 22 maart werden er 16 leden ingeschakeld, ter ondersteuning van de woordvoerders van de betrokken Belgische ministers en overheden. Ze monitorden en analyseerden (sociale) media, gaven partners advies rond crisiscommunicatie, stelden webartikels en persberichten op, en interageerden op sociale media. Ook verzorgden ze persrelaties en coördineerden ze acties om de bevolking coherent te informeren.

De leden van het D5-team van het Crisiscentrum waren overigens niet de enigen die in de prijzen vielen. Zo kregen de twee Australische verplegers Laura en William, die op 13 november 2015 in Parijs op vakantie waren, de 112 Award voor buitengewone burgers. Ze waren een koffie aan het drinken, toen de hel in de Franse hoofdstad losbarstte en spoedden zich ter plaatse om gewonden te verzorgen.

Meest gelezen