De Croo pleit op Syriëconferentie voor einde straffeloosheid

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) heeft woensdag op de Syriëconferentie in Brussel gepleit voor de aanpak van straffeloosheid. Hij doet dat daags na de berichten over een nieuwe gifgasaanval in de Syrische provincie Idlib. België blijft Syrië en de buurlanden ook humanitair steunen. Sinds vorig jaar maakte België al 143 miljoen euro humanitaire hulp vrij, quasi het dubbele waarvoor ons land zich engageerde.

"De weerzinwekkende gifgasaanval in de provincie Idlib is het zoveelste bewijs dat sommige partijen in het conflict nog steeds geloven in militaire oplossingen. Ze vergissen zich, maar hoeveel mensenlevens moeten er nog verloren gaan voordat zij zelf tot deze conclusie komen?", vraagt De Croo zich af.

"Op dagelijkse basis zien we flagrante schendingen van het staakt-het-vuren. Dit moet stoppen. Daarom moet dringend een effectief controlemechanisme worden opgezet om ervoor te zorgen dat zij die het staakt-het-vuren schenden verantwoording afleggen voor hun daden."

Voor de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking tonen de gifgasaanval van dinsdag en de recente verslagen van de VN-onderzoekscommissie de noodzaak aan om straffeloosheid te bestrijden. België steunde in december de VN-resolutie voor het opzetten van een mechanisme dat het bewijs van deze afschuwelijke misdaden verzamelt. Het is essentieel dat dit mechanisme zo spoedig mogelijk wordt opgezet, vindt De Croo.

De minister wees in zijn toespraak op het humanitaire engagement voor Syrië en zijn buurlanden Jordanië, Libanon, Turkije en Irak. "Tijdens de Syriëconferentie in Londen vorig jaar engageerde België zich voor 75 miljoen euro aan humanitaire hulp voor de Syrische crisis. Dit engagement werd ruim overschreden. In plaats van de toegezegde 75 miljoen euro werd in 2016 en 2017 al 143 miljoen euro humanitaire hulp vrijgemaakt voor Syrië en de buurlanden."

Meest gelezen