Het grote Franse presidentiële debat: wie is de winnaar en wie de verliezer?

In Frankrijk hebben alle elf presidentskandidaten de degens gekruist in een onuitgegeven televisiedebat. De zes "kleinere" kandidaten konden zo voor het eerst mee het debat kleuren. Bij de "grotere" kandidaten lieten de traditioneel rechtse François Fillon en rechts-populistische Marine Le Pen eerder een lauwe indruk na. Na goed vier uur debat bleek vooral de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon - opnieuw - het meeste overtuigend.

Op het vorige grote debat op TF1 kwam er heel wat kritiek, omdat enkel de vijf "grootste" kandidaten waren uitgenodigd. De Franse nieuwszenders BFM TV en CNews pakten het gisteravond anders aan en plaatsten àlle elf de kandidaten tegenover elkaar. Op die manier waren de zes "kleinere" kandidaten voor het Elysée al bij aanvang enigszins winnaar. Vooral de felheid van de extreemlinkse Philippe Poutou - die zichzelf presidentskandidaat/fabrieksarbeider noemt - viel daarbij op.

Hij oogstte applaus toen hij Fillon en Le Pen aanviel voor de schandalen waarin zij verwikkeld zijn. "Hoe meer we zoeken bij Fillon, hoe meer corruptie we vinden. Bovendien zijn het die mensen die ons besparingen opdringen, terwijl ze ze zelf publiek geld pikken. Le Pen is hetzelfde. Voor iemand die tegen Europa is, steelt ze geld van Europa. En erger: het FN beweert tegen het systeem te zijn, maar verstopt zich achter de parlementaire immuniteit. Wij arbeiders hebben geen immuniteit."

Meer dan wat gemompel en neen-geschud konden de kandidaten van Les Républicains en het Front National daar niet tegenin brengen. Bij een volgende aanval van Poutou, dreigde Fillon er dan mee de extreemlinkse kandidaat een proces te zullen aandoen.

(lees verder onder tweet)

Peper en zout uit de Pyreneeën

De kandidaat die het meeste werd gegoogeld tijdens en na het debat was Jean Lassalle, de partijloze kandidaat die zich graag voorstelt als de herder uit de Pyreneeën. Inhoudelijk kon de man niet echt overtuigen, maar hij bracht wel folklore in het debat. Te meer omdat hij vaak zijn antwoorden begon met het presidentiële "mes chers compatriotes", om daarna met een zwaar Zuid-Frans accent een weinig verstaanbaar discours te brengen.

(lees verder onder tweet)

Marine Le Pen gepasseerd op rechts en aangevallen door links

Bij de rechts-populistische Marine Le Pen van het Front National geen verrassingen: ze beet vooral toen het ging over haar traditionele sterke thema's als migratie en terrorisme. "Frankrijk is een universiteit voor jihadisten", klonk het uit haar mond. Maar opvallend: de anti-Europa-politica moest zich tegenover de nog extremere anti-Europa-politicus François Asselineau positioneren als de kandidate van een "geloofwaardige" frexit, die ze eerst wil voorleggen aan het Franse volk.

Ook vanuit het linkse spectrum werd Le Pen aangevallen. Jean-Luc Mélenchon van de beweging La France insoumise was bijzonder kritisch toen de FN-politica de opstelling van kerststalletjes in gemeentehuizen verdedigde. "Is dat uw laïciteit? 60 procent van de Fransen zijn niet gelovig. Wij moeten uw grillen niet ondergaan." In een eerste peiling na het debat bleek Mélenchon overigens de meest overtuigende kandidaat, en zo troeft hij de traditioneel linkse PS-kandidaat Benoît Hamon net als tijdens het eerste debat af.

(lees verder onder tweet)

Macron "met iedereen akkoord"

De links-liberale favoriet Emmanuel Macron van de beweging En Marche doet het in de peilingen nek-aan-nek met Marine Le Pen. Het mag dan ook geen verrassing heten dat hij de FN-politica tijdens het debat viseerde. "Europa beschermt ons. Wat u voorstelt, is nationalisme. Het nationalisme, dat is oorlog. U vertelt dezelfde leugens die we al jaren uit de mond van uw vader horen (FN-stichter Jean-Marie Le Pen, nvdr.)."

Maar de zelfverklaarde kandidaat van het centrum kreeg zelf ook kritiek te slikken, onder meer over zijn centrumpositie. "U bent altijd akkoord met iedereen", verweet François Asselineau aan Macron, toen het ging over commerciële deals met Saudi-Arabië. Emmanuel Macron kon net zoals tijdens het eerste debat niet echt overtuigen, maar schade heeft hij evenmin opgelopen.

Meest gelezen