Hoe groot is de invloed van Steve Bannon op Trump nog?

Terwijl de hele wereld het heeft over Donald Trump, heeft diens topadviseur Steve Bannon zich in erg machtige posities geworsteld. Bannon heeft veel watertjes doorzwommen en is erg actief in het extreem conservatieve en populistische milieu. Toch lijken het leger en de veiligheidsdiensten zijn rol nu in te perken.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Als topstrateeg en hoofdadviseur van president Trump werd Bannon na diens ambtsaanvaarding ook benoemd in de NSC, de erg machtige Nationale Veiligheidsraad van de Verenigde Staten.

Zo kon hij een erg grote rol spelen in het veiligheids- en buitenlands beleid van de VS. Lang heeft dat niet geduurd, want na nauwelijks enkele maanden is hij al uit die functie ontslagen en dat onder druk van generaal H.R. McMaster, de nieuwe nationale veiligheidsadviseur en wellicht rijzende ster in de "inner circle" van president Trump. Bannon blijft vooralsnog adviseur en topstrateeg in het Witte Huis.

Wie is Steve Bannon?

Bannon is 63 en komt uit een Ierse katholieke familie die voor de Democraten stemde. Hij koos aanvankelijk voor de marine en deed vier jaar dienst op een destroyer (torpedojager) in de Stille Oceaan en de Perzische Golf.

In die periode kreeg hij een grote hekel aan toenmalig Democratisch president Jimmy Carter, die met zijn "softe" aanpak de "boel verkl....t" had, iets wat Bannon in 2008 ook zou zeggen over de Republikein George W. Bush. Ondanks zijn inval in Afghanistan en Irak was ook Bush Jr. te zwak, aldus Bannon.

Van de weeromstuit werd Bannon oerconservatief Republikeins en hij heeft altijd een grote bewondering gehad voor president Ronald Reagan. Wat je ook van Bannon mag vinden, een harde werker en dynamische persoonlijkheid is hij wel. In de jaren 80 zei hij zijn schip vaarwel en werkte hij op het Pentagon in Washington. Tegelijk studeerde hij Veiligheid en Strategie aan de universiteit van Georgetown en ging hij naar de Harvard Business School.

In 1983 ging hij werken voor de beruchte zakenbank Goldman Sachs op Wall Street in New York. De Reagan-tijd vol deregulering was een gouden tijd voor die bank, maar de eigenzinnige Bannon had zijn eigen plannen: media en entertainment.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Met "Seinfeld" in de media

Eind de jaren 80 trok Bannon voor Goldman Sachs naar het filmmekka Los Angeles voor een nieuwe taak: investeringen regelen in de media-industrie, een nieuw concept toen. In 1990 richtte hij met enkele partners Bannon & Co. op, een kleine investeringsbank die zich vrijwel uitsluitend richtte op de media. Eén van de bekende tv-series waar Bannon in investeerde, was "Seinfeld", waarvan hij nu nog altijd de royalty's opstrijkt. In 1998 verkocht Bannon zijn bedrijf aan de Franse bank Société Générale.

De aanslagen van 9/11 brachten Bannon ertoe om zijn financiële en media-talenten opnieuw te combineren met politiek. Andrew Breitbart, de stichter van de oerconservatieve nieuwssite Breitbart News, haalde Bannon binnen en noemde hem de "Leni Riefenstahl of the Tea Party", een verwijzing naar de filmregisseur tijdens de nazitijd in Duitsland.

Bannon ontplooide ten volle zijn talenten in het maken van politiek geïnspireerde documentaires, die de rechtse populistische en anti-establishment-ideologie fors in de verf zetten. Na de dood van Breitbart in 2012 nam Bannon de controle over de site over.

In dezelfde lijn is Bannon ook de drijvende kracht achter het Government Accountability Institute (GAI) in Florida. Dat voert diepgaand onderzoek uit op zoek naar feiten -geen roddels- die machtige personen in diskrediet kunnen brengen. Dat GIA heeft onder meer "Clinton Cash" en "Bush Bucks" gepubliceerd, twee boeken en documentaires over de donkere kanten van beide presidentskandidaten en hun omgeving.

De redenering is simpel: liever dan die feiten zelf te publiceren, laat Breitbart ze over aan grotere media en liefst liberale pers. Volgens Bannon speelt die zelfs graag het spel mee als ze maar kan scoren met primeurs. Zo slaagde hij erin om twijfel te zaaien bij de achterban van Hillary Clinton door artikels op CNN of The New York Times te laten circuleren.

Snuffelt Bannon ook in uw Facebookpagina?

Steve Bannon zit ook in de raad van bestuur van het bedrijf Cambridge Analytica (CA). Dat onderzoekt op grote schaal alle gegevens op het internet en kan aan de hand van uw Google-searches, uw gebruik van sociale media of gewoon wat u leest op het internet, uw voorkeuren bepalen.

Op die manier kan men in de reclamewereld of tijdens verkiezingscampagnes heel gericht inspelen, aangepast aan het profiel van de geadresseerde. Dat bespaart enorm op de kosten, maar laat tegelijk ook niets heel van uw privacy.

Op die manier kon de Trump-campagne tijdens de kiesstrijd heel gericht inspelen op het ongenoegen, de bekommernissen of de angsten van een deel van traditionele Clinton-kiezers -de arbeiders in de industriestaten in de Midwest- en zo de overwinning binnenhalen.

Voor Bannon was dat de opstap van campagneleider naar topposities binnen het Witte Huis. Volgens sommige analisten is hij nu de machtigste man achter de troon. Dat past in de oude strategie die hij geleerd heeft bij Goldman Sachs: laat iemand anders voorgaan en de show stelen, trek aan de touwtjes van achteren. Bannon heeft nu de gedroomde kans om zijn oerconservatieve en populistische agenda wereldwijd door te voeren. Dat Breitbart News naar Europa wil komen in een verkiezingsjaar in Duitsland, Frankrijk en Nederland, kan enkel in die optiek meespelen.

AFP or licensors

Wie is Steve Bannon, de topadviseur van Trump?

Meest gelezen