Huiswerk in de vakantie? "Laat vakantie toch gewoon vakantie zijn"

Het is paasvakantie én mooi weer: een ideale combinatie voor kinderen om buiten te spelen. Maar een grote portie huiswerk zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. En daartegen protesteren ouders, onderwijsexpert Carl Van Keirsbilck en de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK). "Laat vakantie toch gewoon vakantie zijn", zegt VSK-voorzitter Céline Ibe in Het Nieuwsblad.

Een bezorgde vader liet gisteren in "Hautekiet" op Radio 1 weten dat hij het niet kunnen vindt dat zijn zoon een berg huiswerk meegekregen heeft tijdens de paasvakantie. Zowel de VSK als onderwijsexpert Carl Van Keirsbilck sluiten zich bij die bezorgdheid aan.

Voor Céline Ibe, voorzitter van de VSK, zou de vakantie een soort rustpunt moeten zijn, waarin "leerlingen niet te veel geconfronteerd worden met school". Onderwijsexpert Carl Van Keirsbilck wijst op zijn beurt dan weer naar de wetenschap die aangetoond heeft dat het effect van huiswerk in de lagere school zo goed als onbestaande is.

Hij verwijst bovendien naar het kinderrechtenverdrag. "Daarin is uitdrukkelijk opgenomen dat kinderen recht hebben op een periode waarin ze niets moeten doen. Eens helemaal niet met schoolse zaken bezig zijn", reageert hij in Het Nieuwsblad. 

Een algemene richtlijn zal evenwel niet voor meteen zijn, omdat het huiswerk iets is dat op schoolniveau of zelfs op klasniveau beslist wordt, vertelt Lieven Boeve. Hij benadrukt dat kinderen in bepaalde situaties ook gebaat zijn bij herhaling om leerverlies na de vakantie tegen te gaan. Iets wat kinderpsycholoog Koen Lowet bevestigt: "Soms kunnen kinderen er deugd van hebben hun vaardigheden aan te scherpen. Geen uur per dag, maar veeleer een kwartiertje."

Vanavond wijdt Pano een reportage aan de prestatiedruk bij jongeren. U kan hem bekijken op Eén om 21.25 uur.

Meest gelezen