Marokko heeft na zes maanden weer een regering

In Marokko is zes maanden na de parlementsverkiezingen eindelijk een eind gekomen aan de politieke impasse. Koning Mohammed VI heeft vandaag een nieuwe coalitieregering aangeduid en die is een stuk liberaler dan de vorige. De premier wordt Sadeddine El Othmani van de gematigde moslimpartij PJD. De belangrijkste posten gaan echter niet naar zijn partij, maar naar partijloze getrouwen van de koning.

Bij de verkiezingen op 7 oktober van vorig jaar had de PJD, de Islamitische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling met 125 van de 395 zetels dan wel de overwinning binnengehaald, maar formateur en voormalig premier Abdelilah Benkirane slaagde er niet in om een coalitie te vormen. Het politiek vacuüm woog na verloop van tijd ook op de Marokkaanse economie.

Uiteindelijk werd Benkirane vorige maand door koning Mohammed VI van zijn taken ontheven en vervangen door de nummer twee van de partij, de 61-jarige El Othmani, die wel een akkoord kon forceren.

De nieuwe regering - met 39 ministers en staatssecretarissen, onder hen ook negen vrouwen - is alleszins een stuk liberaler dan de vorige. Behalve de PJD zijn ook de communistische PPS (Partij voor Vooruitgang en Socialisme), de liberalen RNI, Mouvement Populaire, Union Constitutionelle en Union socialiste des forces populaires in de regering opgenomen.

De PJD kreeg dan wel de premier, de partij moest wel genoegen nemen met de minder belangrijke ministerposten. De echt strategische posten als Defensie en Religieuze Aangelegenheden zijn immers ingenomen door partijloze maar koningsgetrouwe kandidaten.

Meest gelezen