Netbeheerders Eandis en Infrax willen volgende maand al samensmelten

Al eind volgende maand kan de fusie tussen Eandis en Infrax een feit zijn. Dat zeggen voorzitters Piet Buyse en Wim Dries in een interview met De Standaard. De eengemaakte netbeheerder zal Fluvius heten en kan de energiefactuur volgens hen met 3 procent doen dalen.

Het was een veelgehoord argument op het hoogtepunt van de Publipart- en Publifin-affaires begin dit jaar: voeg de netbeheerders Eandis en Infrax samen tot 1 energie-intercommunale. Onder meer de N-VA, de SP.A en Groen vroegen hierom.

CD&V merkte meteen op dat die fusie al jaren aan de gang is. Dat neemt niet weg dat Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) vorige week op zijn beurt stelde dat de netbeheerders wat hem betreft tot één energiebedrijf op Vlaams niveau moeten samensmelten.

100 miljoen euro

In een interview met De Standaard dienen de voorzitters van Eandis en Infrax de minister vandaag van antwoord. Zij herinneren hem eraan dat de fusie die hij wenst al sinds 2013 op tafel ligt en voegen eraan toe dat die eind volgende maand al kan zijn goedgekeurd.

"De raden van bestuur hebben de samenvoeging al goedgekeurd", zegt Wim Dries van Infrax. "Het streefdoel is dat tegen eind mei ook de bestuurders van de intercommunale vennoten groen licht geven." In de praktijk zal de samenvoeging nog enkele jaren in beslag nemen.

De eengemaakte netbeheerder zal Fluvius heten en kan volgens Dries en zijn evenknie Piet Buyse van Eandis een besparing van 100 miljoen euro aan werkingskosten opleveren. Dat zou de energiefactuur voor de consument dan weer met 3 procent kunnen doen dalen, zo menen ze. Volgens de energietoezichthouder VREG zou die daling evenwel maar 1 procent bedragen.

Beursgang

Dries en Buyse hebben voorts oren naar het voorstel van Tommelein om burgers in de eengemaakte netbeheerder te laten participeren, bijvoorbeeld via een beursgang. Wel willen ze dat de minister de gemeenten daar niet toe verplicht, maar hen zelf laat beslissen of en wanneer dat gebeurt. Bovendien is eerst nog een wijziging van het decreet nodig vooraleer een burgerparticipatie wettelijk mogelijk is.

Meest gelezen