Noord-Korea lanceert opnieuw middellange­afstandsraket

Noord-Korea heeft vanochtend opnieuw een middellangeafstandsraket gelanceerd die terechtkwam in de Japanse Zee. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie aangekondigd. Het nieuws werd bevestigd door de Verenigde Staten en Japan, die geprikkeld reageerden.

"Vandaag om 6.42 uur (dinsdagavond 23.42 uur Belgische tijd) heeft Noord-Korea een ballistische raket gelanceerd in de Japanse Zee vanaf de oostelijke stad Sinpo", deelde het Zuid-Koreaanse ministerie mee. De raket kwam na een zestigtal kilometer in zee terecht.

Wat later bevestigde het Amerikaanse leger de lancering, en preciseerde dat het om een middellangeafstandsraket van het type KN-15 ging. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson reageerde kort maar krachtig.

"Noord-Korea lanceerde nog maar eens een middellangeafstandsraket", klonk het in een mededeling. "De Verenigde Staten hebben genoeg gesproken over Noord-Korea, we hebben geen verdere commentaar." Ook Japan bevestigde de raketlancering en liet weten bij Noord-Korea geprotesteerd te hebben.

Vijfde keer

Het is al de vijfde keer dit jaar dat het Noord-Koreaanse regime van Kim Jong-Un een raket afvuurt. De raketlancering van vandaag vond plaats aan de vooravond van een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping, waar het Noord-Koreaanse nucleaire programma op de agenda staat.

Er wordt verwacht dat Trump er bij China zal op aandringen de druk te verhogen op Noord-Korea, om het land te doen afzien van zijn nucleaire programma.

Rakettest lijkt te zijn mislukt

Het Pentagon gaat er van uit dat de jongste Noord-Koreaanse rakettest heeft gefaald. Dit heeft de conservatieve zender Fox News gemeld en heeft een op anonimiteit staande bron bij het Pentagon aan het Franse persbureau AFP bevestigd.

Volgens de laatste rapporten van de inlichtingendiensten zou de raket niet zo ver zijn gevlogen als gepland. Ze zou tijdens de vlucht een probleem hebben ondervonden en zou in zee zijn terechtgekomen.

Het zou ook niet om een geavanceerde landversie gaan van de KN-15, een ballistische raket die door een duikboot wordt afgevuurd, maar mogelijk een oudere Scud-raket. Het zou met name gaan om een Scud ER die een zestigtal kilometer zou hebben gevlogen. Een Scud vliegt op vloeibare brandstof, de KN-15 op vaste brandstof wat soepelheid en snelheid van inzet verbetert.

Meest gelezen