Omstreden documentaire krijgt Marokkanen aan de praat over seks

In Marokko is ophef ontstaan over een film waarin Marokkanen open en bloot praten over een immens taboe: liefde en seks. Conservatieve meningen, afkeurend over seks buiten het huwelijk, komen lijnrecht te staan tegenover die van jonge meisjes op zoek naar vrije liefde.

Bijna twee miljoen Marokkanen hebben gekeken naar de film “Zawaje El Wakt”, die uitgezonden werd op de staatszender 2M. In de film praat de omstreden documentairemaakster Marrakchi – bekend van de documentaire “Marock” over een Marokkaans-Joodse relatie – met verschillende Marokkanen over de liefde. En die meningen lopen nogal uiteen, in een land dat twijfelt tussen conservatisme en vrijheid.

"Ik vond het gewoon een mooie film,” zegt Amine, een jongen op straat in de hoofdstad Rabat. “Tien minuten werd er over seks gepraat en meteen is iedereen in alle staten.”

In de film zien we onder meer een vrouw in een nikab. Ze had haar man maar twee keer gezien toen ze zich verloofden en daarna ook trouwden. “Liefde groeit door samen te leven”, vindt de vrouw. “Je hoeft elkaar niet te kennen om elkaar lief te hebben.”

Toen er problemen ontstonden in het huwelijk wilde haar man een tweede vrouw nemen. “Natuurlijk was ik jaloers, maar ik kan niet tegenspreken wat in de Koran staat. Het geloof laat toe dat een man verscheidene vrouwen huwt, dus moet ik dat ook doen. Allah zal mij voor mijn geduld belonen,” is haar reactie.

Relatie in een kader

Even later vertelt een andere man dat de Marokkaanse cultuur mensen dwingt om te trouwen. Hijzelf ziet er de noodzaak niet van in. Hij praat over Europa, waar het wel normaal is om een relatie te hebben zonder getrouwd te zijn. Zijn gesprekspartner ziet dat sommige jonge Marokkanen zelfs niet meer willen trouwen en vraagt zich af waarom. “Mensen zien het huwelijk als iets groots, maar het is gewoon een relatie in een kader. Dat is alles. Het verplicht mannen wel hun verantwoordelijkheid te nemen.”

Hij heeft het over kinderen. Marokkaanse mannen die hun vriendin zwanger maken, nemen nu vaak hun verantwoordelijkheid niet. Met een huwelijksbezegeling kijkt de maatschappij mee en moet de man het kind wel erkennen en er zich om bekommeren.

Menselijke behoefte

De film toont ook twee vrouwen die de inbox van hun Facebookpagina bekijken. Eén van hen heeft een berichtje van een onbekende man ontvangen. “Maar hij is lelijk,” lacht ze.

“Als ik iemand leuk vind, stuur ik zelf een bericht. Het hoeft niet altijd de man te zijn die berichtjes naar vrouwen stuurt. Het stoort mij ook niet om een seksuele relatie te beginnen buiten het huwelijk, want seks is een menselijke behoefte.”

Haar vriendin pikt erop in. “Er zijn vrouwen die een seksuele relatie beginnen en zo hun maagdelijkheid verliezen. Dan zijn ze bang voor de reacties van de maatschappij. De man die ik kies, moet mij accepteren om mijn intelligentie en persoonlijkheid. Hij moet de maatschappij hier vergeten want die zal het toch niet accepteren.”

Gechoqueerde reacties

Net deze scene is bij veel conservatieve moslims in het verkeerde keelgat geschoten. “Vergeet niet dat we moslim zijn,” luidt een reactie op de Facebookpagina van de staatszender. “Wat een niveau weer: heel laag,” zegt een andere. En: “Het staatsgeld gaat dus naar prostitutie!”

Het zijn reacties uit traditionele hoek, ze komen van mensen die op het vlak van de liefde nog redelijk conservatief zijn. Ze ontmoeten potentiële huwelijkskandidaten via familie of vrienden. Als dat goed meevalt, volgt er een verloving en snel daarna een huwelijk.

Van vrouwen wordt verwacht dat ze wachten met seks tot na het huwelijk. Daarnaast is er echter nog een andere groep, die wel liefde kent buiten het huwelijk. Het is de groep waar ook de jonge meiden in de film toe behoren.

Film als ijsbreker

“Ik heb deze laatste documentaire gemaakt omdat ik veel jongeren zie lijden in de liefde vanwege onze cultuur en het taboe op seks en liefde”, zegt Marrakchi.

“Deze film kan het debat openen: het is belangrijk dat de uitersten elkaar opzoeken.” En dat is gelukt: de film is het gespreksthema van de dag in Marokko. Ook op het strand in Rabat, waar velen genieten van de lentedag, weet bijna iedereen van de documentaire en de controverse die ze met zich meebrengt.

Stadsmentaliteit wint terrein

“Mensen reageren zo omdat Marokkanen niet over liefde en seks praten. Het is een taboe,” vertelt een jonge vrouw. “Behalve in grote steden, daar kan het wel.”

De stadsmentaliteit wint echter steeds meer terrein. Meer en meer kleine steden vinden fysiek aansluiting bij de metropolen doordat tram- en treinverbindingen steeds beter worden. Bovendien heeft iedere Marokkaan tegenwoordig wel toegang tot sociale media waardoor vrije opvattingen makkelijk verspreid worden.

Columnist Mohamed Sokrate en zijn vrouw Ghita Allam praten al meer dan een jaar openlijk over hun seksleven via live video's op Facebook. Seksspeeltjes, anale seks: ze onthouden hun 500.000 kijkers geen enkel onderwerp.

Toch is het verbreken van de taboes door de stedelijke Marokkanen niet zonder gevaar: Sokrate en Allam krijgen regelmatig bedreigingen. “Mensen bellen ons op. Ze zeggen dat ze ons dood willen en dat wat wij doen, ingaat tegen de islam,” zegt Allam in het Franstalige magazine TelQuel.

Ook het meisje op het strand in Rabat botst vaak tegen een muur van onbegrip aan. Als ze over de liefde wil praten, maar ook als ze zich leuk wil kleden voor de buitenwereld.

Vandaag draagt ze een spijkerbroek, sneakers en een wijde sweater. “Als ik zo in een dorp zou lopen, krijg ik commentaar. Ook al ben ik helemaal bedekt. Hier in Rabat is het gelukkig geen probleem.” De verschillen tussen grote steden en de dorpen zijn dus groot, maar worden steeds kleiner. “We krijgen gelukkig steeds vaker ook lovende woorden,” vertelt Allam, “dus wij gaan gewoon door.”

Meest gelezen