Omstreden slachthuis in Tielt gaat donderdag opnieuw open

Het omstreden Exportslachthuis in Tielt opent morgen opnieuw de deuren. Dat heeft het kabinet-Weyts bevestigd aan VRT Nieuws. Er zouden wel voorwaarden aan de opening gekoppeld zijn. Het slachthuis werd eind vorige maand gesloten nadat beelden waren opgedoken waarop dieren werden mishandeld. Dierenrechtenorganisaties GAIA en Animal Rights hebben al absolute openheid gevraagd over de inhoud van het actieplan. "Daar heeft de bevolking recht op."

Het bedrijf liet gisteren weten de uitspraak van de Raad van State op 20 april niet te willen afwachten. Als het van het slachthuis afhing, zou de slachterij nog voor die datum opengaan en dat blijkt nu ook effectief het geval te zijn. Morgen opent het slachthuis opnieuw zijn deuren.

Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft het Exportslachthuis "een resem strenge voorwaarden opgelegd die het dierenwelzijn moeten garanderen". "Alleen als de uitbaters al deze voorwaarden respecteren, kunnen de activiteiten vanaf morgen hervatten."

De voorwaarden

  • Er zal versterkt cameratoezicht zijn
  • Er komt een "animal welfare officer"
  • Het personeel dat met levende dieren werkt, zal extra opleidingen krijgen. Die opleidingen gebeuren in samenwerking met Thomas More Hogeschool
  • De controle op de werking van de verdovingsapparatuur wordt verhoogd en er komen bijkomende verdovingstoestellen voor noodgevallen
  • Er zal een nultolerantie heersen voor aanvoer in de strijd met dierenwelzijn
  • De procedures moeten verbeterd en aangescherpt worden

 

Na de opening zal er ook een strenge doorlichting komen die uitgevoerd zal worden door een onafhankelijke onderzoeksinstelling. De volledige werking van het slachthuis zal onderzocht worden. Zolang dat onderzoek niet voltooid is, wordt er een permanent intern toezicht georganiseerd.

“We gaan de situatie in het slachthuis in Tielt van nabij blijven volgen”, verzekert Weyts. “We zullen niet aarzelen om opnieuw in te grijpen als blijkt dat dit nodig is”.

De CEO van het Exportslachthuis, Thomas De Roover - De Brauwer, bevestigt de strenge voorwaarden om te heropenen, maar is tevreden met deze nieuwe kans.

GAIA en Animal Rights reageren sceptisch

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights, dat de kat de bel aanbond, en GAIA reageren sceptisch op het nieuws dat het slachthuis opnieuw opengaat.

"Eerst zien en dan geloven", onderstreept Michel Vandenbosch van GAIA. "Gelet op de heersende mentaliteit van laksheid in dat slachthuis, heb ik er maar weinig vertrouwen in dat de bedrijfsleiding het dierenwelzijn werkelijk ter harte zal nemen."

De dierenrechtenorganisaties zijn vooral argwanig omdat het slachthuis een aanvraag heeft lopen om de capaciteit op jaarbasis uit te breiden van 1,5 miljoen varkens naar 2,5 miljoen varkens. "Gezien de plannen om de slachtcapaciteit uit te breiden met één miljoen dieren extra is het dierenwelzijn ons inziens verre van verzekerd", stelt Nadine Lucas van Animal Rights.

Maandag protesteerden GAIA en Animal Rights nog samen aan het Tieltse slachthuis. Ruim 500 mensen namen deel aan dat stil protest en legden witte bloemen neer. Animal Rights diende bij het parket van Brugge ook een klacht in tegen de praktijken van dierenmishandeling in het slachthuis, GAIA stelde zich burgerlijke partij.

 

Meest gelezen