Overheidsfunctionarissen mishandelen migranten langs Balkanroute

Vertegenwoordigers van de autoriteiten langs de Balkanroute verlagen zich tot geweld en wreedheden tegen migranten die via die route naar Europa vluchten en behandelen hen onwettig. Dat schrijft de ngo Oxfam in een gepubliceerd rapport, "A dangerous game".
MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

In ruim 140 interviews zeggen getuigen dat ze slaag kregen of bestolen werden door grenswachten, politie of andere officials. In veel gevallen is sprake van illegale deportaties door agenten die toegang tot de asielprocedure weigeren voor zij die internationale bescherming vragen.

Oxfam besluit uit de getuigenissen dat er een "ontluisterend patroon van brutaliteit en machtsmisbruik tegen migranten, onder wie ook kinderen" bestaat. In Hongarije moesten migranten bijvoorbeeld naakt in de sneeuw gaan zitten, terwijl koud water over hen gegoten werd, en de Hongaarse politie stal alle waardevolle voorwerpen, zelfs de schoenen, van vluchtelingen om ze vervolgens terug over de grens te sturen. Behalve mishandeling is ook sprake van collectieve uitwijzingen uit Servië, die verboden zijn volgens het internationaal recht.

"Het geweld en de intimidatie moeten vervangen worden door een eerlijke en efficiënte toegang tot de asielprocedures, en daarnaast moeten de autoriteiten misbruik vervolgen", aldus Nikolina Miliae van het Belgrade Centre for Human Rights, dat samen met de Macedonian Young Lawyers Association en met steun van Oxfam de interviews afnam. De bij het onderzoek betrokken organisaties roepen ook de EU op zijn verantwoordelijkheid op te nemen en ervoor te zorgen dat het internationaal recht en de mensenrechten nageleefd worden.

Het spel uit de titel van het rapport is een verwijzing naar hoe de migranten verwijzen naar hun pogingen om de grens over te steken zonder betrapt - en in veel gevallen ook mishandeld - te worden door de autoriteiten. In het rapport worden incidenten genoemd in Servië, Hongarije, Kroatië, Bulgarije en Macedonië.
 

Meest gelezen