Parlement Paraguay stelt grondwetshervorming nog even uit

De Kamerleden van Paraguay hebben gisteren beslist om de stemming over de controversiële grondwetshervorming, waardoor de president herverkozen zou kunnen worden, op te schorten. Na een gewelddadig weekend willen de verschillende partijen de dialoog een kans geven.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Afgelopen weekend was er hevig protest in de hoofdstad van Paraguay.

De grondwetswijziging werd vrijdag al goedgekeurd door de Senaat, maar moet ook nog de goedkeuring van de Kamer krijgen.

De conservatieve president Horacio Cartes wil met de grondwetshervorming in april 2018 een tweede mandaat voor zichzelf mogelijk maken. Ook de linkse Fernando Luga, tussen 2008 en 2012 de president van Paraguay, is om dezelfde reden geïnteresseerd in een grondwetswijziging.

Maar de leiders van de Liberale Partij, de op één na grootste partij in het land, stellen dat enkel de grondwetgevende vergadering de grondwet kan aanpassen.

De grondwet van 1992 voorziet in slechts één mandaat van vijf jaar per president. Deze regel werd in de tekst opgenomen als dam tegen autoritaire leiders, aangezien het land 35 jaar lang (tussen 1954 en 1989) geregeerd werd door de generaal en dictator Alfredo Stroessner.

Dode bij protest

Afgelopen vrijdag stichtten demonstranten bij protesten tegen een eventuele herverkiezing van Cartes brand in het parlementsgebouw. Een activist van de Liberale Partij werd gedood door een politieagent en drie parlementsleden raakten gewond door rubberen kogels.

Na de incidenten ontsloeg Cartes, een rijke ondernemer die twee jaar voor zijn aanstelling politiek actief werd, minister van Binnenlandse Zaken Tadeo Rojas en politiechef Crispulo Sotelo.

Meest gelezen