Rechter: "Khaddafi probeerde Saddam Hoessein te redden"

De Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi heeft geprobeerd om zijn Iraakse collega Saddam Hoessein uit de gevangenis te krijgen. Dat heeft rechter Mounir Haddad, de rechter die het proces tegen Saddam geleid heeft, gezegd op de tv-zender Al-Arabiya.

Volgens rechter Haddad werd de terechtstelling van Saddam Hoessein vooruitgeschoven, omdat men vreesde dat hij uit de gevangenis zou kunnen worden gesmokkeld. Hij zei dat de toenmalige Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi aan het proberen was om Amerikaanse bewakers om te kopen en zo Saddam uit de gevangenis te smokkelen.

Saddam werd tijdens en na zijn proces vastgehouden door de Amerikanen, en zijn terechtstelling volgde inderdaad snel op zijn veroordeling. Hij werd op 5 november 2006 tot de dood veroordeeld, maar daarop volgt in Irak automatisch een beroep. In beroep werd op 26 december de doodstraf bevestigd en volgens de Iraakse wet moet die dan binnen een maand worden voltrokken. Dat gebeurde echter veel sneller: Op 29 december droegen de Amerikanen Saddam over aan de Iraakse overheid en vroeg in de ochtend van 30 december werd hij terechtgesteld.

2001 AP

De Libische leider Khaddafi tijdens een toespraak in 2001.

"Kalm en beheerst"

Rechter Haddad zei ook nog dat Saddam opviel door zijn kalmte en zelfbeheersing tijdens de uitspraak van het hof, in tegenstelling tot berichten in vele Iraakse en Amerikaanse media.

Haddad voegde er aan toe dat hij zelf het testament van Saddam in ontvangst had genomen, aangezien er geen soennitische geestelijke aanwezig was bij de terechtstelling. Volgens de rechter vroeg hij Saddam naar zijn testament en antwoordde deze enkel dat hij de rechter een goede gezondheid en welzijn toewenste.

Volgens de rechter was de toenmalige Iraakse president Jalal Talabani het volledig eens met de terechtstelling van Saddam, in tegenstelling met veel berichten in de pers.

Rechter Mounir Haddad deed zijn uitspraken in het programma "Point of order" van Al-Arabiya, dat later, op 14 april, zal worden uitgezonden. Volgens de Arabische nieuwszender zal de rechter in het programma nog veel meer details bekendmaken over het proces tegen Saddam.

Meest gelezen