Roze pelikaan dood, eieren gestolen uit Artis Zoo

Inbrekers hebben in de Amsterdamse dierentuin Artis de poot gebroken van een roze pelikaan waardoor het dier is doodgegaan. Tien van de veertien eieren van de groep pelikanen zijn bovendien verdwenen en de dieren zijn midden in het broedseizoen ernstig verstoord. De zoo heeft aangifte gedaan van onder meer dierenmishandeling, diefstal en vandalisme.

Artis kreeg de laatste tijd wel vaker ongewenst nachtelijk bezoek. Verschillende van die zogenoemde inklimmers werden betrapt en kregen een boete. Maar deze keer is er geen spoor van de daders. Er zijn ook geen camerabeelden van het incident.

Directeur Haig Balian van Artis weet nog niet precies wat er is gebeurd met de veertien paren broedende pelikanen. "Je hebt rare mensen die de vreemdste dieren in huis hebben, maar we hebben geen aanwijzingen dat de insluipers doelbewust op zoek waren naar de eieren. Het zou net zo goed vandalisme kunnen zijn. Maar er zijn echt tien eieren weg en we hebben geen kapotgemaakte eieren gevonden. Als voorzichtig met de eieren wordt omgegaan, kunnen ze nog uitkomen", zegt Balian.

In totaal leven 48 roze pelikanen in de Amsterdamse dierentuin. Een pelikanenpaar legt volgens de directeur doorgaans maar één ei. Als dat misgaat, komt het vaak voor dat een vrouwtje een tweede ei legt.

Roze pelikanen komen vooral in Oost- en Zuidoost-Europa in het wild voor.

Meest gelezen