Rusland blijft Assad steunen tegen het Westen, ook na gifgasaanval

Moskou blijft achter de Syrische leider Assad staan, ook na de gifgasaanval in Idlib gisterochtend. Rusland krijgt daarvoor de wind van voren van de westerse landen, waaronder Frankrijk en Groot-Brittannië. Opvallend is dat ook Turkije opnieuw uithaalt naar Rusland. Nochtans was de sfeer tussen beide landen de laatste tijd verbeterd.

Het huidige ontwerp van resolutie is "anti-Syrisch en kan alleen maar leiden tot meer escalatie in Syrië en de gehele regio", zei Maria Zakharova, de woordvoerster van Buitenlandse Zaken in Moskou volgens het persbureau TASS.

De ontwerpresolutie werd gisteren door de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië voorgelegd en veroordeelt een mogelijke chemische aanval in Syrië, maar die maakte geen kans, want Rusland kan als permanent lid een veto stellen.

"Niemand kan tegen zijn"

Ondanks die Russische tegenstand zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zei vanmiddag dan weer dat geen enkel lid van de Veiligheidsraad "redelijkerwijs" tegen de resolutie kan zijn.

"We hebben de resolutie voorgelegd aan de VN-Veiligheidsraad en ik hoop dat iedereen die ondertekent. Al wat we zeggen is dat de aanval met chemisch wapens moet veroordeeld worden en dat er een dringend en grondig internationaal onderzoek moet komen. Ik denk dat niemand in eer en geweten gekant kan zijn tegen een dergelijke resolutie", zei Johnson op de Syrië-conferentie in Brussel.

Hollande eist sancties

De Franse president François Hollande heeft dan weer sancties geëist tegen het regime van Bashar al-Assad.

"Wat Frankrijk heeft geëist, is dat er in de volgende uren een resolutie van de Veiligheidsraad komt om met bekwame spoed een onderzoek te verrichten, en als gevolg van dat onderzoek moeten er sancties komen die genomen worden tegen het Syrische regime", zo zei de woordvoerder van de president.

"We veroordelen dit regime al sinds lang", zo voegde Hollande er zelf aan toe tijdens een bezoek aan Noyon. "En wie welwillendheid aan de dag legt tegenover dit regime, moet eveneens verantwoording afleggen. Ik heb het in de eerste plaats over de medeplichtigen, diegenen die tussen beide komen in Syrië, en er voor zorgen dat de vliegtuigen van Bashar al-Assad kunnen overgaan tot het afwerpen van gasflessen."

AFP or licensors

Erdogan haalt uit naar Assad en de VN

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft scherp uitgehaald naar de Syrische president Assad, en naar de Verenigde Naties die hij verwijt stil te blijven over de aanval.

"Meer dan 100 mensen zijn gedood, van wie bijna 50 kinderen", zo zei Erdogan op een bijeenkomst over het referendum dat hem meer macht moet geven in Bursa. "O Assad, moordenaar! Hoe ga je ontsnappen aan hun vervloeking?"

"O wereld die hierbij stil blijft, Verenigde Naties die hierbij stil blijven, hoe gaan jullie verantwoording afleggen?", zo zei Erdogan.

Erdogan steunt de oppositie tegen het Syrische regime, met uitzondering van de Koerdische milities, maar het heeft de laatste maanden zijn kritiek op het Syrische regime gemilderd vanwege de recente toenadering met Rusland, dat Assad door dik en dun steunt.

Ironisch is wel dat het nu net Rusland is, dat maakt dat de Veiligheidsraad van de VN "stil blijft" tegenover de gifaanval. Of de kwestie ook gevolgen heeft voor de toenadering tussen Rusland en Turkije moet nog blijken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Politiek gemotiveerde beschuldigingen"

Iran van zijn kant hekelde de "politiek gemotiveerde beschuldigingen" aan het adres van Teheran en Moskou. Overhaaste veroordelingen zijn te wijten aan politiek gemotiveerde propaganda van sommige landen, zei woordvoerder Bahram Ghassemi van Buitenlandse Zaken in Teheran. Een dergelijke politiek verhindert de "door alle partijen nagestreefde politieke oplossing voor Syrië".

"We betreuren dit drama en veroordelen gifgasaanvallen, eender wie de dader of het slachtoffer zijn", zei Ghassemi volgens de website van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Aanvallen met chemische wapens liggen erg gevoelig in Iran, want het land heeft tijdens de oorlog met Irak (1980-1988) tienduizenden strijders verloren toen Saddam Hoessein gifgas inzette (foto in tekst). 

Iran is nu bereid de Syrische gewonden medisch te behandelen. Men moet ook niet buiten beschouwing laten dat ook de terroristen over chemische wapens beschikken en daamee een groot gevaar vormen. Daarom moeten eerst de terroristen van de oppositietroepen gescheiden worden om dit soort tragedies te vermijden en het vredesproces opnieuw op gang te brengen, zei Ghassemi.

Meest gelezen