Staatsieportret Melania Trump: "Glamourfoto zonder een verhaal"

De fotografen Lieve Blancquaert en Michiel Hendryckx zijn niet onder de indruk van het eerste staatsieportret van de first lady Melania Trump. "Het is geen slechte fotograaf, maar de foto zegt me niets", aldus Blancquaert. De eerste foto van de first lady werd genomen door de Belgische topfotografe Régine Mahaux. De fotografe uit de provincie Luik is niet bekend bij haar twee collega's, maar ze bouwde de voorbije jaren een indrukwekkende carrière uit in de VS en de Franstalige wereld.

De eerste officiële foto van first lady Melania Trump werd begin deze week vrijgegeven door het Witte Huis. Op sociaalnetwerksites werd de draak gestoken met de "porieloze" vrouw die met gekruiste armen de lens inkijkt. Deredactie.be vroeg twee fotografen hun mening over de afbeelding van de Belgische fotografe Régine Mahaux.

Zowel Lieve Blancquaert als Michiel Hendryckx kennen hun Franstalige collega niet, maar over de foto zelf hebben ze wel een duidelijke mening.

"Doet aan "Dallas" en "Dynasty" denken"

Lieve Blancquaert moest heel hard lachen toen ze de eerste officiële foto van Melania Trump zag. "Die foto is zo hard bewerkt. Ik mag niet zeggen dat het een slechte foto is, want de fotografe heeft wellicht de instructies gekregen om haar op die manier af te beelden."

"Maar er zit absoluut geen verhaal in de foto. Het is gewoon een glamourfoto van een mooi verhaal. Het beeld is heel gemaakt en baadt in een sfeer van plastic. Dat heb je wel meer met staatsieportretten, kijk maar naar sommige foto's van koning Filip en prinses Mathilde. Daar loop ik ook niet warm van", besluit Blancquaert.

Ook Michiel Hendryckx had voor een andere aanpak gekozen. "Ze hebben in de VS zo veel talentvolle fotografen. Als je de foto's van Annie Leibovitz van Hillary Clinton in het Witte Huis ziet, dan schrik ik van het contrast."

"De pose van Melania Trump is ook heel treffend. Ze staat heel defensief met handen gekruist. Dat de fotografe of de stylisten haar niet gewaarschuwd hebben dat dat defensief en afstandelijk overkomt, dat begrijp ik niet. En dan dat brandglasraam in de achtergrond. Nee, niet mijn meug."

Voor Hendryckx ademt de foto de sfeer van "Dynasty" en "Dallas" uit de jaren tachtig uit. "Dat is een heel goede typering. Je merkt ook aan alles dat Trump zijn vrouw beschouwt als een stuk meubilair. Als zij hem vergezelt, heeft hij geen oog voor zijn vrouw en je hoort haar nooit."

Het indrukwekkende cv van Régine Mahaux

Toch is de Belgische fotografe Régine Mahaux (foto onder) de eerste de beste niet. Het is voor een fotograaf een hele eer om de staatsieportretten voor de Amerikaanse president en zijn first lady te mogen nemen.

Mahaux werkt al jaren voor het gerenommeerde Amerikaanse persbureau Getty Images. Ze is vooral bekend voor haar werk met bekend muzikanten en acteurs als Salma Hayek, Marianne Faithfull, prins Albert van Monaco, Christina Aguilera en heel wat sterren uit de Franse film en modewereld. (lees verder onder de foto)

Vijf jaar geleden kreeg ze de opdracht om de familie van Donald Trump te portretteren en sindsdien heeft ze verschillende opdrachten voor de Trumps volbracht. Régine Mahaux mag de president van Amerika intussen als een van de weinige mensen bij de voornaam aanspreken.

Over de politieke ideeën van Trump wil Mahaux zich in interviews met de Franstalige pers niet uitspreken, maar ze is wel onder de indruk van de persoon Donald Trump: "Zijn werkkracht en focus is enorm groot." De familie Trump wordt volgens Mahaux ook heel anders voorgesteld in de Europese pers dan in de Amerikaanse.

Contrast Melania Trump/Michelle Obama is groot

De toen kersverse Michelle Obama poseerde in 2009 voor het eerst voor de lens van fotografe Joyce N. Boghosa voor haar eerste staatsieportret als first lady. Het contrast met de meer gesloten houding van Melania Trump is groot.

Meest gelezen