Trump verwijt Obama zwakte over Syrië, maar raadde hem in 2013 zelf af om Syrië aan te vallen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft na de gifgasaanval in Syrië met een beschuldigende vinger gewezen naar het "zwakke beleid" van zijn voorganger Barack Obama. Wat blijkt nu? In 2013 stond Trump zelf niet te springen voor een Amerikaanse aanval op Syrië. "President Obama, val Syrië niet aan", schreef hij letterlijk op 7 september 2013.
AFP or licensors

"De chemische aanval in Syrië tegen onschuldige mensen, waaronder vrouwen en kinderen, is verwerpelijk en kan niet getolereerd worden door de beschaafde wereld. Deze wrede acties van het regime van Assad zijn een gevolg van de zwakte en twijfel van de vorige regering. President Obama verklaarde in 2012 dat hij een "rode lijn" zou trekken wanneer er chemische wapens gebruikt werden, en deed vervolgens niets. De Verenigde Staten staan onze wereldwijde bondgenoten bij om deze ontoelaatbare aanval te veroordelen."

Zo klonk de officiële reactie van het Witte Huis gisteren na de gifgasaanval in Syrië, waarbij er minstens 72 doden gevallen zijn. Een duidelijke sneer van Trump naar het buitenlandse beleid van zijn voorganger Obama. Die besliste in de loop van de zomer van 2013 om zijn belofte om het regime van Assad aan te vallen als er effectief bewezen was dat er chemische wapens gebruikt waren niet na te komen. Obama besliste uiteindelijk om een deal te ondertekenen dat de regering-Assad dwong om de meerderheid van haar chemische wapens te vernietigen, maar een aanval kwam er niet. 

Trump in 2013: "Blijf weg uit Syrië"

Maar wat blijkt nu? Hoewel uit zowel Democratische als uit Republikeinse hoek de afgelopen jaren kritische stemmen klonken - gelijkaardig aan het statement van president Trump, blijkt dat voor die laatste niet onproblematisch zijn. 

In 2013, na de gifgasaanval op Ghouta, stond Donald Trump immers zelf helemaal niet te springen voor een aanval op het regime-Assad. Meer nog: in een reeks tweets riep hij Obama toen op om weg te blijven uit Syrië, een boodschap die hij tijdens zijn verkiezingscampagne meermaals herhaalde. 

Zo schreef hij op 30 augustus 2013: "Als Obama Syrië aanvalt en onschuldige burgers raken gewond of worden gedood, zullen hij en de Verenigde Staten heel slecht overkomen."

Enkele dagen later, op 3 september 2013, vervolgde hij: "Wat ik wil zeggen is: blijf weg uit Syrië."

En om zijn boodschap helemaal kracht bij te zetten, herhaalde hij op 7 september nog eens: "President Obama, val Syrië niet aan. Er zijn geen positieve kanten aan en wel kolossale negatieve kanten. Spaar je "poeder" voor een andere (en belangrijkere) dag!".

Zijn standpunten uit 2013 liggen in dezelfde lijn met die uit zijn verkiezingscampagne. Hij benadrukte toen regelmatig dat Syrië niet het probleem was van Amerika en dat hij geen probleem had met het feit dat Rusland de zaken overneemt en het Assad-regime steunt. Vorige week nog hebben twee senior officials - woordvoerder Sean Spicer en de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley - gesteld dat het afzetten van de Syrische president Assad geen prioriteit meer was voor de Verenigde Staten. 

Meest gelezen