Voorsprong Macron slinkt na televisiedebat

Emmanuel Macron staat nog steeds op kop in de peilingen om op 23 april de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen te winnen, maar zijn voorsprong op Marine Le Pen is licht gedaald. Dat blijkt na een nieuwe peiling van Elabe voor BFM TV. Op die laatste zender was gisteren een groot debat tussen alle elf de kandidaten te zien.
AFP or licensors

Bij de vorige poll op 28 en 29 maart kon voormalig minister van Economie Macron (En Marche) nog 25,5 procent van de ondervraagde kiezers overtuigen. Na gisterenavond is dat percentage echter gedaald tot 23,5 procent, zijn laagste score in de voorbije maand.

De leidster van het extreemrechtse Front National Marine Le Pen zag haar aandeel na het vier uur durende debat minimaal zakken van 24 naar 23,5 procent.

François Fillon, de kandidaat voor de rechtse Les Républicains, deed gisteravond zijn uiterste best om de kijkers de fraudeschandalen rond zijn persoon te doen vergeten, maar slaagde daar nauwelijks in. Fillon stijgt in de peilingen van 18 naar 19 procent.

Het was vooral de radicaallinkse kandidaat Jean-Luc Melenchon die gisteren met zijn oneliners de aandacht trok en opnieuw garen spon tijdens het debat. Melenchon stijgt hierdoor in de peilingen van 15 naar 17 procent.

Ondanks de minimale voorsprong in de eerste ronde zou Macron het volgens de peiling in de tweede ronde op 7 mei wel halen van Le Pen met 62 tegenover 38 procent.

Tweede debat is afgelast

Intussen weten we ook dat er geen tweede groot televisiedebat zal komen. Normaal zouden alle elf de kandidaten voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen op 20 april nog eens de degens kruisen op France Télévisions.

Maar dat gaat volgens verschillende Franse media niet door. Niet alle kandidaten waren immers even happig om op slechts drie dagen voor de stembusgang nog op televisie de confrontatie met de voltallige concurrentie aan te gaan.

 

Meest gelezen