Westen en Rusland op ramkoers over Syrische gifaanval

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, noemt de gifgasaanval in Syrië een "oorlogsmisdaad". In de VN-Veiligheidsraad zijn de Verenigde Staten en Rusland flink slaags geraakt over de verantwoordelijkheid voor de aanval. Van toenadering tussen beide landen lijkt voorlopig geen sprake meer.

VN-topman Antonio Guterres (foto in tekst) liet er vandaag geen twijfel over bestaan: de gifgasaanval in Syrië is een "oorlogsmisdaad". Wel hield hij zich op de vlakte over wie die aanval uitgevoerd heeft. Hij wil meteen een onderzoek om de verantwoordelijkheid voor die aanval vast te stellen.

Vanavond werd dan de Veiligheidsraad van de VN bijeengeroepen op vraag van Frankrijk. Daar kwam het meteen tot een forse aanvaring tussen de Verenigde Staten en Rusland.

VS-ambassadeur Nikki Haley (boven) toonde foto's van kinderen die in Idlib het slachtoffer waren geworden van de gifaanval en legde de verantwoordelijkheid bij het regime van Bashar al-Assad en ook bij Rusland dat Assad ondanks alles blijft steunen. "De waarheid is dat Rusland, Assad en Iran geen belang hebben bij vrede in Syrië", sloot Haley af. 

De Russische vertegenwoordiger wees die beschuldigingen af, net als een ontwerp van resolutie dat de aanval veroordeelt. Volgens Rusland zijn er voldoende resoluties om gifgasaanvallen af te keuren. Moskou weerlegt overigens de verantwoordelijkheid van Assad en zegt dat het gifgas tijdens een Syrisch bombardement ontploft is in opslagplaatsen van de rebellen in Khan Shaykhun.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Toenadering tussen VS en Rusland lijkt veraf

De westerse landen zijn woedend en geven het Syrische regime van Bashar al-Assad de schuld. Europa ziet vooral de hand van het Syrische leger in de aanval en ook de woordvoerder van VS-president Donald Trump wijst naar Damascus, enkele dagen nadat er toenadering bleek te zijn geweest met het Syrische regime.

Rusland steunt Assad in de oorlog en geeft toe dat Syrische vliegtuigen Khan Shaykhun gebombardeerd hebben, maar zegt dat daarbij een opslagplaats met gifgas van de rebellen geraakt werd. Het is niet duidelijk of dat opzettelijk of per ongeluk was, maar volgens Moskou maakten de rebellen daar chemische wapens klaar voor gebruik in Irak.

Maar volgens Abd al-Hakim Bashar, de vicevoorzitter van de Syrische Nationale Coalitie, is dat een "leugen". Hij heeft het over een "bloedbad" waarvoor de Syrische regering verantwoordelijk is.

Hoe dan ook lijkt de door de nieuwe VS-president Donald Trump geplande toenadering tot het Rusland van Vladimir Poetin nu veraf. Beide landen gaan elkaar te lijf in de VN-Veiligheidsraad en ook het Witte Huis legde eerder de schuld bij Assad en bij Rusland.

"Vrijwel zeker symptomen van zenuwgassen"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft intussen met zekerheid vastgesteld dat sommige slachtoffers in Khan Shaykhun symptomen hebben die typisch zijn voor aanvallen met zenuwgassen.

Turkije heeft al laten weten dat het 30 van de meer dan 160 gewonden van de gifgasaanval heeft opgevangen voor behandeling. Voor twee slachtoffers kon geen hulp meer baten. Zij zijn tijdens de overbrenging overleden.

Meest gelezen