"Imam in Beringen hoort bij geheime dienst van Turkije"

Het was erg moeilijk om in de Turkse gemeenschap van Beringen reacties te sprokkelen over het al dan niet sluiten van de Fatih Camii-moskee, maar onze reporter Khalid Sellam heeft toch een Beringenaar gevonden die -zij het anoniem- kritiek wou uiten op de leiding van de moskee. Volgens hem verzamelt die informatie over aanhangers van Gülen of de PKK in de gemeente.

In de moskee van Beringen is iedereen van alle gezindheden vrij om te komen bidden, dat is geen probleem, aldus de getuige. Wel heeft hij ernstige klachten over de imam van de moskee.

De imam verzamelt volgens hem de namen van aanhangers van de Koerdische PKK of de beweging van de in de VS wonende prediker Gülen, die volgens de Turkse president Tayyip Erdogan achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar zou zitten. "Wij vinden dat de imam van de moskee in Beringen hoort bij de geheime dienst van Turkije", klinkt het.

De getuige zegt ook dat hij problemen heeft met de manier waarop het bestuur van de moskee met geld omgaat. Zo zouden er bussen zijn gehuurd om mensen vanuit Beringen naar Antwerpen te brengen om daar voor de Turkse president Erdogan te stemmen.

Nog een punt van kritiek is dat in alle moskeeën van de Turkse dienst Diyanet tijdens het vrijdaggebed hetzelfde gebed wordt voorgelezen, dat opgesteld en verzonden wordt vanuit Turkije. Meer nog: indirect zouden de mensen daar worden aangezet om voor Erdogan te stemmen.

Diyanet, een Turkse overheidsdienst achter de moskeeën

De organisatie waar het vandaag over te doen was, is Diyanet of het presidium voor godsdienstzaken. Dat is een overheidsdienst die in de jaren 20 was opgezet na het afschaffen van het kalifaat door de Turkse regering. Die dienst staat onder toezicht van de premier en controleert en betaalt tienduizenden moskeeën, niet enkel in Turkije, maar ook in het buitenland.

In ons land zouden er meer dan tien Turkse moskeeën onder Diyanet vallen. De imams die er werken, worden beschouwd als staatsambtenaren. Dat hun vrijdagpreek overal dezelfde is, is geen geheim, want die staat uitgeschreven in het Engels op de website van Diyanet.

Overigens staat niet enkel minister Homans kritisch tegenover Diyanet. Eerder riepen ook Vlaams Belang en onlangs nog senator Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) in Knack op om de erkenning van de moskeeën van Diyanet in te trekken, omdat die "imams de spreekbuis van een buitenlands regime" zouden zijn. 

Meest gelezen