Ambtswoning premier Michel extra beveiligd tegen terreur

De Lambermont, de ambtswoning van de eerste minister aan het Warandepark in Brussel, ondergaat momenteel een reeks beveiligings- en renovatiewerken. "De werken waren nodig wegens de terreurdreiging" die nog steeds op ons land en de instellingen weegt, zo valt te horen in de entourage van premier Charles Michel (MR). Vorig jaar werd het kantoor van de premier - de Wetstraat 16 - reeds aangepakt.

Sinds enkele dagen al staat de Lambermont in stellingen. De beveiliging wordt opgevoerd, maar meer details over de precieze ingrepen of het prijskaartje wil men bij de premier niet geven.

Wel wordt gezegd dat de werken ervoor moeten zorgen dat er minder beveiligingspersoneel nodig is voor het gebouw, dat de eerste minister onder meer gebruikt voor onderhandelingen en ontmoetingen met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.

Volgens de entourage van premier Michel hebben audits in 2009 en 2015 aangetoond dat aanpassingswerken nodig waren om het gebouw beter te wapenen tegen een potentiële terreurdreiging. Analyses van de computers van de terroristen achter de aanslagen van 22 maart toonden aan dat de jihadisten ook informatie gezocht hadden over het kabinet van de premier. Al googelden ze daarnaast naar verluidt nog honderden andere dingen.

Sinds de inzet van militairen op straat, begin 2015, duiken op onregelmatige momenten ook militairen op voor Michels ambtswoning in de Lambermontstraat. In de lente van vorig jaar zijn rond het gebouw ook betonblokken geplaatst, net als rond de Wetstraat 16.

Meest gelezen