Aung San Suu Kyi: "Geen etnische zuiveringen van Rohingya-moslims in Myanmar"

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi ontkent dat er etnische zuiveringen zouden gebeuren tegen Rohingya-moslims in Myanmar. Volgens haar is die term "te sterk" voor de situatie van de moslimminderheid in haar land, zegt ze in een interview met de BBC. Nochtans is de situatie van de Rohingya-bevolkingsgroep er wel degelijk penibel.

In Myanmar leven naar schatting 1,1 miljoen Rohingya's, voornamelijk in de streek van Rakhine. Daar zijn al een hele tijd spanningen tussen de moslimminderheid en de boeddhistische meerderheid. Sinds een nieuwe golf van geweld begin oktober voert het leger er harde operaties uit. Verschillende Nobelprijswinnaars trokken eerder al aan de alarmbel en spraken van een "humanitaire crisis".

Maar Aung San Suu Kyi, de officieuze leider van Myanmar, ontkent in elk geval dat er een etnische zuivering zou plaatsvinden. "Etnische zuivering is een te sterke term voor wat er aan het gebeuren is." De Nobelprijswinnares van 1991 beseft wel dat er heel wat vijandigheden zijn in de bewuste regio. "Maar ook moslims brengen andere moslims om als ze ervan verdacht worden met de overheid samen te werken."

Kritiek op lakse houding

"Het is dus niet zozeer een kwestie van etnische zuivering. Het gaat om mensen die langs beide kanten staan, en het is net die tweespalt die we willen wegwerken", aldus Aung San Suu Kyi. De voormalige Nobelprijswinnares kreeg eerder al kritiek te slikken omdat ze zich te gelaten zou uitlaten over de penibele situatie van de Rohingya's in haar land.

Volgens critici wordt haar reputatie als baken voor de mensenrechten beschadigd. "Maar deze kwestie wordt me al sinds 2013 voorgeschoteld en ik heb daar altijd op geantwoord. Maar blijkbaar zeg ik niet wat de mensen willen horen, omdat ik geen bevolkingsgroep wil veroordelen", verdedigt Aung San Suu Kyi zich.

"Wie terugkeert, zal veilig zijn"

De Myanmarese regering beschouwt de Rohingya's als illegale migranten en weigert om hen de Myanmarese nationaliteit te geven. De voorbije maanden zijn er zo'n 70.000 moslims weggevlucht naar Bangladesh, omdat het Myanmarese leger hen tijdens de operaties in Rakhine erg hard zou aanpakken. Er zijn getuigenissen over verkrachting, foltering en moord.

De Verenigde Naties hebben eerder beslist om een onderzoeksmissie te sturen om de getuigenissen over buitensporig geweld te onderzoeken. Volgens Aung San Suu Kyi heeft het leger in elk geval geen vrij spel om alles te doen wat het wil, al geeft ze toe dat haar regering meer controle probeert te krijgen op de militairen, die nu onafhankelijk van de regering opereren.

Aan de gevluchte Rohingya's geeft ze de volgende boodschap mee: "We verwelkomen hen hier terug. Wie terugkeert, zal hier veilig zijn."

Meest gelezen