Documenta voor het eerst buiten Duitsland

In de Griekse hoofdstad Athene is Documenta voorgesteld, een van de meest vooraanstaande tentoonstellingen van moderne kunst in Europa. Het is voor het eerst sinds de start in 1955 dat het vijfjaarlijkse festival buiten de Duitse stad Kassel plaatsvindt. Documenta 14 kreeg als titel "Leren van Athene" mee, de thema's dit jaar zijn migratie, de financiële crisis en censuur.

Meer dan 160 toonaangevende artiesten zullen vanaf zaterdag hun nieuwste werk tentoonstellen. De locaties lopen erg uiteen, van openbare pleinen tot bioscopen en bibliotheken.

Volgens de organisatoren heeft de centrale rol die Griekenland de voorbije jaren speelde - zowel tijdens de financiële als de vluchtelingencrisis - bijgedragen tot de beslissing om het festival op twee locaties te organiseren. Zo is er in het Griekse nationaal museum voor hedendaagse kunst een installatie opgebouwd rond letterlijk duizenden groene en zwarte olijven. De titel van het werk is "Aflossing van de Griekse schuld aan Duitsland met olijven en kunst".

Behalve in Athene vindt het evenement dit jaar ook van 10 juni tot 17 september in Kassel plaats. Documenta Athene loopt nog tot 16 juli.

Meest gelezen