Holslag: "Oorlog met China wordt onvermijdelijk"

Een oorlog tussen grootmachten Amerika en China wordt onvermijdelijk. Dat stelt docent internationale politiek Jonathan Holslag (VUB) in De Morgen, op enkele uren voor de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping. Volgens Holslag volstaan "enkele flinke incidenten om een escalatie in gang te zetten".
Trump en militair materiaal op de voorpagina's in Peking

Holslag deed zijn onheilspellende voorspelling over de onvermijdelijke oorlog naar eigen zeggen zo'n 15 jaar geleden al, tijdens een discussie in de Amerikaanse defensieacademie. "Mijn toehoorders waren met verstomming geslagen. De meeste waarnemers in Amerika veronderstelden dat een nieuwe grootmachtentragedie vermeden kon worden", schrijft professor Holslag in zijn opiniestuk in de krant.

Maar de tijden zijn veranderd sindsdien. "Vandaag, in de aanloop naar de ontmoeting tussen de Chinese en Amerikaanse president, is er slechts een minderheid in Washington die een grootmachtenconflict uitsluit", aldus Jonathan Holslag. De kern van het probleem volgens hem: "een geopolitiek nulsomspel in de Stille Oceaan. Elke Chinese militaire zet in de regio wordt door de Verenigde Staten als een bedreiging beschouwd en omgekeerd".

Bovendien heeft Peking de economische en militaire kloof met Washington een stuk kleiner gemaakt. "Spraken Amerikaanse militairen een tiental jaren geleden nog over een Chinese schrootvloot, dan zijn ze nu oprecht bezorgd. Ik heb ettelijke Amerikaanse generaals gesproken die rillingen op het lijf kregen bij het bespreken van een oorlogsscenario", weet Holslag.

Volgens professor Holslag staat echter niemand in China of de VS momenteel te springen voor een oorlog. "Maar het wantrouwen is gigantisch en de retoriek scherp. Enkele flinke incidenten volstaan om een escalatie in gang te zetten."

"Europa moet zich meer dan ooit schrap zetten"

Vandaag begint in Florida een tweedaagse topontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese collega Xi. Het is de eerste keer dat de leiders van de twee grootste economieën ter wereld elkaar ontmoeten. Trump heeft al aangekondigd dat het een moeilijke top zal worden.

"Wat president Xi Jinping tijdens zijn dialoog met de VS waarschijnlijk zal benadrukken, is de mogelijkheid van een partnerschap tussen gelijken", denkt Holslag. "De huidige Amerikaanse administratie zal zich echter veel minder snel laten inpakken. Amerika wil nummer één blijven, en China wil het worden." Enkele hardliners in Washington zien volgens professor Holslag een confrontatie als erg waarschijnlijk. "En ze zien die liever plaatsgrijpen nu China nog defeatable (te verslaan) is."

Europa moet zich "meer dan ooit schrap zetten" voor zo'n conflict, zegt Jonathan Holslag. "Zo'n escalatie zal Europa dwingen om zich te positioneren. Het komt er vooral op aan om autonoom keuzes te maken en te leren denken als een grootmacht, als we de ambities van de andere grootmachten niet willen ondergaan."

Meest gelezen