Homans over intrekken erkenning moskee Beringen: "Normale procedure gevolgd"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) vindt niet dat ze burgemeester Maurice Webers (SP.A) van Beringen eerder op de hoogte had moeten brengen van het intrekken van de erkenning van de Fatih-moskee op zijn grondgebied. Dat zegt ze in een reactie op kritiek van Webers. CD&V plaatst vraagtekens bij de beslissing van de minister.

Homans heeft vandaag bekendgemaakt dat ze de erkenning - en dus ook de subsidies - intrekt van de Fatih-moskee in Beringen. "Documenten van de Staatsveiligheid wijzen ons op zaken die niet door de beugel kunnen", argumenteerde de minister.

Burgemeester Webers vindt het "een schande" dat zijn gemeentebestuur het nieuws via de media moest vernemen. "De burgemeester zou toch op zijn minst in kennis gesteld mogen worden als de minister zo'n beslissing neemt? Ik vind het een heel raar verhaal. Zelfs mijn korpschef wist van niets", hekelt hij.

"Nogal vreemd dat de burgemeester nu uit de lucht valt"

Homans vindt echter niet dat ze Webers of de korpschef eerder had moeten inlichten. "De procedure is wat ze is, ik heb die gewoon gevolgd", reageert ze. "De brieven naar de burgemeester, de moslimexecutieve, de provincie... zijn onderweg. Bovendien heeft mijn kabinetschef vanmorgen redelijk vroeg al telefonisch contact gehad met de burgemeester en hem uitvoerig de problemen geschetst."

De N-VA-minister noemt het bovendien "nogal vreemd dat de burgemeester nu uit de lucht valt". "De geruchten over Turkse inmenging en het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen klinken al maanden. Heeft hij dat dan allemaal niet gehoord en gelezen?"

"Al in december verontrustende signalen gekregen"

De beslissing van Homans volgt op een algemeen rapport dat de Staatsveiligheid haar gisteren heeft overgemaakt rond de Diyanet-moskeeën in Vlaanderen waartoe de bewuste moskee in Beringen behoort.

"Al in december heb ik verontrustende signalen over die moskee gekregen", vertelt ze aan VRT Nieuws. "Ik heb toen de Turkse ambassadeur over de vloer gehad, maar hij ontkende alles. Daarop heb ik de Staatsveiligheid en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een rapport gevraagd over de Diyanet-moskeeën in Vlaanderen. In dat rapport staan elementen die haaks op onze erkenningscriteria staan."

"Het gaat bijvoorbeeld om het niet bevorderen van integratie, het opzetten van bevolkingsgroepen tegen elkaar of het importeren van buitenlandse conflicten in onze Vlaamse samenleving. Dat hoort hier niet thuis."

"Zonder de erkenning stoppen de subsidies van de provinciale overheid. Ook het loon van de imam dat de federale overheid betaalt, verdwijnt. Tot slot zetten we ook de Vlaamse subsidies om bijvoorbeeld de moskeegebouwen te onderhouden stop."

Middelen uit Turkije

Homans bevestigt dat de moskee ook zonder de Vlaamse erkenning en het Vlaamse geld kan openblijven. "Het sluiten van een moskee is een federale bevoegdheid. Het is algemeen bekend dat de Diyanet-moskeeën veel middelen vanuit Turkije krijgen. Maar ik denk dat de intrekking van de erkenning een belangrijk signaal is dat ik als bevoegd minister geeft om aan te tonen dat zulke moskeeën hier niet thuishoren."

Als uit het rapport van de Staatsveiligheid zou blijken dat ook de overige Diyanet-moskeeën in Vlaanderen een probleem vormen, dan zal Homans ook daar stappen ondernemen, zo besluit ze.

Kennes: "Homans moet ons over dit dossier informeren"

CD&V plaatst vraagtekens bij de beslissing van Homans. Vlaams Parlementslid Ward Kennes zegt dat ze vooraf geen overleg heeft gepleegd met burgemeester Webers, noch met de moslimexecutieve of de federale regering. Hij vraagt haar daarom om duidelijk bewijsmateriaal van de bezwarende feiten die ze aanhaalt.

"Dit nieuws komt onverwacht", vertelt hij aan VRT Nieuws. "Het gaat om een zwaarwichtige beslissing die in Vlaanderen bijna nooit voorkomt. Dan verwacht ik vooraf toch overleg. Uit de reacties leid ik af dat dit niet is gebeurd. Dat verwondert ons, vooral ook dat het nu zo snel moet gaan."

"Het kan zijn dat in het dossier van de staatsveiligheid zwaarwichtige zaken staan, maar over die informatie beschik ik niet. Gezien het belang van dit dossier moet zij ons hierover informeren. Het mag niet om algemene indrukken gaan, maar moet over concrete feiten gaan."

Meest gelezen