Man verliest bijna hele familie bij gifgasaanval: "Mijn baby's zijn nu op betere plek dan Syrië"

Terwijl Syrië en Rusland en het Westen ruziën over de verantwoordelijkheid van de gifgasaanval in Khan Shaykhun, rouwen de inwoners van het dorp om hun doden. Sommigen verloren in één klap bijna hun hele familie. Een van de hartverscheurende beelden was dat van jonge vader Abdelhamid al-Youssef, die zijn dode tweeling van negen maanden oud moet begraven.

Op weg naar de begrafenis vroeg de man aan familieleden om hem te filmen. Aan een verslaggever van de oppositie deed hij zijn verhaal. Dat deed hij later ook in een video-interview met de Amerikaanse nieuwssite CNN

Youssef en zijn gezin werden in hun slaap opgeschrikt door de aanval, maar ze beseften nog niet dat er gifgas mee gemoeid was. De man zag dat zijn tweeling, een jongen en een meisje van negen maanden oud, nog leefde.

Terwijl zijn vrouw met de kinderen naar een schuilplaats ging, ging hij zelf in de wijk kijken of er slachtoffers waren. Bij zijn ouderlijk huis trof hij zijn twee broers, twee neefjes, een nichtje en buren dood aan. In paniek keerde hij terug, om te ontdekken dat ook zijn vrouw en kinderen stuiptrekkend en met schuim op de mond op de grond lagen.

Gisteren werden de doden van Khan Shaykhun begraven. Een foto van Abdelhamid al-Youssef, zittend aan de rand van een graf met zijn twee dode baby's in de armen, ging de sociale media rond. "Ik huil, maar het zijn tranen van geluk", zo verwoordt hij zijn pijn. "De kinderen zijn nu op een betere plek dan Syrië". (lees verder onder de tweet)

Abdelhamid al-Youssef had ook scherpe woorden voor de internationale gemeenschap. "Wat voor internationale gemeenschap is dit, die niet luistert naar mensen? Is er nog een menselijk geweten?"

Een neef van Abdel Hameed al-Youssef deed gisteren ook al zijn verhaal in "Het Journaal":

Meest gelezen