Nederlanders bouwen megabatterij

Het Nederlandse energiebedrijf Eneco gaat samen met Mitsubishi Corporation de grootste batterij van Europa bouwen. Die komt in Duitsland. De megabatterij kan reservecapaciteit leveren aan het Europese elektriciteitsnet en mogelijk ook overproductie van windturbines opslaan.

De batterij komt in Sleeswijk-Holstein. Die Duitse deelstaat levert een belangrijke bijdrage aan de "Energiewende": de stroom van grote windparken op land en op het Duitse deel van de Noordzee komt er samen om verder getransporteerd te worden naar andere delen van Duitsland.

De superbatterij kan de rol van bestaande kolen- en gascentrales als aanbieder van reservecapaciteit overnemen. Ook wordt onderzocht hoe lokale windparken kunnen worden aangesloten op de batterij. Bij overproductie of overbelasting van het elektriciteitsnet kan de windenergie in een deel van de batterij worden opgeslagen.

De batterij wordt normaal eind 2017 in gebruik genomen.

Meest gelezen