Staatsveiligheid spreekt Homans tegen over moskee in Beringen, minister houdt voet bij stuk

De Staatsveiligheid zegt dat het rapport waar Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) naar verwijst geen analyse omvat van de Fatih Camii-moskee in Beringen. Homans liet eerder op de dag weten dat ze op basis van dit bewuste rapport de moskee wil laten sluiten. De minister houdt voet bij stuk en zegt dat het haar "exclusieve bevoegdheid" is om die erkenning in te trekken om het importeren van conflicten tegen te gaan.
Jasper Jacobs

Vanochtend liet Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) weten dat ze de procedure start voor het intrekken van de vergunning van de Fatih Camii-moskee in Beringen. Zij baseerde zich toen op een rapport van de Staatsveiligheid, waarbij die moskee -net als andere van het Turkse netwerk Diyanet- gemanipuleerd zou worden door de Turkse overheid.

Vanavond liet de Staatsveiligheid in een mededeling aan VRT Nieuws echter een ander geluid horen. De dienst ontkent dat er in het rapport een specifiek onderzoek naar de moskee is opgenomen en laat weten dat ze slechts zijdelings in het rapport wordt vermeld. De moskee werd erin vermeld om context te geven over een voormalige imam wiens naam eerder deze week in de pers was vermeld.

Concreet zegt de dienst dat de elementen in het rapport die aanleiding geven tot de conclusies van Homans nooit door de Staatsveiligheid zelf zijn getrokken. Ondanks pogingen tot beïnvloeding zijn er tot nu toe geen bewijzen gevonden van clandestiene inmenging of spionageactiviteiten door Diyanet.

Letterlijk staat in de mededeling dat de Staatsveiligheid met deze communicatie geen standpunt wenst in te nemen tegenover Diyanet.

Homans: "Erkenning is mijn exclusieve bevoegdheid"

In "Terzake" op Canvas reageerde Vlaams minister Homans verrast op de mededeling van de Staatsveiligheid die net voor het begin van de uitzending werd verspreid.

Homans zegt dat ze zich wel degelijk baseert op een rapport van de Staatsveiligheid dat vier tot vijf bladzijden telt. Zij ziet ook een andere insteek: de Staatsveiligheid is een federale dienst die zich bezighoudt met bedreigingen en mogelijk geweld.

Als Vlaams minister reageert Homans op iets anders: namelijk op "het tegen elkaar opzetten van gemeenschappen, het polariseren en het importeren van buitenlandse conflicten" en dat staat volgens haar haaks op onze maatschappij en integratie.

Op basis daarvan en dus niet op basis van de veiligheid heeft Homans naar eigen zeggen beslist om de vergunning van de moskee in Beringen in te trekken en dat is "mijn exclusieve bevoegdheid", stelt ze met klem.

Wie heeft gelijk: het rapport is "vertrouwelijk"

Het lijkt dus dat de Staatsveiligheid en minister Homans een andere conclusie trekken uit hetzelfde verslag en de minister hamert op haar eigen bevoegdheid om de vergunning in te trekken.

Zij vindt het vreemd dat de burgemeester van Beringen Maurice Webers (SP.A) nu plots ook geen graten in de moskee ziet, zeker gezien de spanningen van de voorbije maanden in Beringen binnen de Turkse gemeenschap. Ook verwijst ze naar provinciaal gedeputeerde van Geloofsgemeenschappen Ludwig Vandenhove (SP.A) die overweegt om de subsidies voor de moskee "on hold" te zetten. 

Liesbeth Homans zegt dat ze het verslag van de Staatsveiligheid niet openbaar kan maken omdat dat "vertrouwelijk" is. Als de dienst daar echter toelating voor geeft, wil Homans dat verslag wel vrijgeven, zegt ze. Overigens zouden ook nog een tiental andere moskeeën van Diyanet hun vergunning kunnen verliezen, waarschuwt Homans, maar daar wil ze nu nog geen uitspraken over doen.

Hoe dan ook betekent de intrekking van de erkenning niet dat de moskee van Beringen moet sluiten. Volgens Homans betekent dat wel dat die geen subsidies meer krijgt van de Vlaamse overheid en is dat tegelijk een signaal van de regering. Anderzijds krijgt Diyanet ook geld uit Turkije en kan de moskee dus voorlopig blijven bestaan.

Bekijk hier het volledige interview met minister Homans:

Meest gelezen