Trump-vertrouweling zet stap opzij in onderzoek naar banden met Rusland

Devin Nunes, de voorzitter van de commissie Inlichtingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft ontslag genomen. Die commissie onderzoekt mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van vorig jaar, maar Nunes is zelf in de zaak in opspraak gekomen. Opnieuw valt een vertrouweling van president Trump uit zijn rol.

Officieel zet Nunes tijdelijk een stap opzij om de werking van de commissie niet te belasten en hij blijft hameren op het feit dat hij niets verkeerd gedaan heeft. Volgens hem gaat het om een politiek gemotiveerde campagne tegen hem.

Toch heeft zijn optreden ook in zijn eigen Republikeinse partij wenkbrauwen doen fronsen en is het ethisch comité van het Huis een onderzoek gestart tegen Nunes.

De commissie Inlichtingen van het Huis onderzoekt al een tijd of Russische geheime agenten of hackers in dienst van het Kremlin vorig jaar geprobeerd hebben om de presidentsverkiezingen in de VS te beïnvloeden. Zo werden vertrouwelijke mails van de staf van de Democrate Hillary Clinton gelekt.

Devin Nunes zat de commissie voor, maar ook dat was omstreden omdat hij eerder werkte voor het team van Donald Trump in de aanloop naar de machtsovername.

De Democratische oppositie had echter vooral problemen met de bizarre manier waarop Nunes het onderzoek naar de Russische connectie leidde. Zo zou hij vertrouwelijke informatie gekregen hebben vanuit een bron in het Witte Huis, die informatie dan openbaar hebben gemaakt en vervolgens ging hij president Trump op de hoogte brengen van het onderzoek.

Weeral steen in de schoen van Trump

Nunes krijgt dan wel officieel alle begrip en steun vanuit Republikeinse hoek, maar toch gaat iedereen ervan uit dat hij op zijn minst erg onhandig is opgetreden.

Hoe dan ook is het de zoveelste vertrouweling van president Trump die ontslag moet nemen. De belangrijkste was Michael Flynn die na amper drie weken in functie als nationale veiligheidsadviseur moest opstappen wegens ongeoorloofde contacten met Russische diplomaten. Gisteren moest Trumps topadviseur Steve Bannon ontslag nemen uit de Nationale Veiligheidsraad.

Trump verliest niet enkel mensen, hij heeft ook moeite met het opvullen van vacatures in zijn administratie. Een aantal mensen is nog niet goedgekeurd door de Senaat, anderen staan niet te springen om functies in te nemen. Dat verklaart wellicht voor een deel de rommelige start van de regering van Trump.

Meest gelezen