Turkije: "Autopsieën bewijzen gebruik van chemische wapens"

Turkije zegt bewijzen te hebben dat er bij de aanval op het dorp Khan Shaykhun in de provincie Idlib chemische wapens zijn gebruikt. Dat zou gebleken zijn uit de autopsieën van enkele slachtoffers die na de aanval voor verzorging naar Turkije waren gebracht, maar daar stierven.
AFP or licensors

Meer dan twintig mensen werden na de aanval overgebracht naar de Turkse grens. Drie van hen overleden in het ziekenhuis. "Op basis van de autopsieën die werden uitgevoerd, is het bewezen dat er chemische wapens werden gebruikt", zegt de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag.

Volgens de Turkse minister zijn de autopsieën gebeurd door mensen van de Wereldgezondheidsorganisatie in Adana, bijgestaan door mensen van het OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Turkije zegt dat het de resultaten zal opsturen naar Den Haag voor verder onderzoek.

Nog volgens de Turkse overheid is het duidelijk dat het Syrische regime van president Assad verantwoordelijk is voor de aanval. Syrië blijft ontkennen dat het bij de aanval chemische wapens heeft gebruikt, en wordt daarin gesteund door bondgenoot Rusland. Volgens de Russen had de Syrische luchtmacht het gemunt op een opslagplaats waar de rebellen chemische wapens opsloegen.

Voor Syrië kan een internationaal onderzoek enkel plaatsvinden als het "onpartijdig" is.

Meest gelezen