Vlaanderen haalde ruim 23.000 ton sluikstort op in 2015

In Vlaanderen is in 2015 in totaal 23.193 ton sluikstort opgehaald. Dat meldt Apache op basis van een studie die door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is besteld. Daarnaast is voor 24.441 ton aan zwerfvuil opgehaald.
(archieffoto).

Sluikstorten is een aanzienlijk probleem in Vlaanderen. Dat toont een studie van het Nederlandse studiebureau KplusV in opdracht van OVAM aan waarover Apache bericht. In 2015 is in Vlaanderen liefst 23.193 ton sluikstort opgehaald.

Uit de studie blijkt ook dat twee jaar geleden 24.441 ton aan zwerfvuil is opgehaald. Dat is 40 procent meer dan in 2013, maar deze stijging vereist enige nuance. Het cijfer van 2015 is het resultaat van een andere berekeningsmethode en is nog niet finaal. Bovendien is in dit cijfer het zwerfvuil van de stad Antwerpen opgenomen. Bij de berekening van het zwerfvuil van 2013 was dat nog niet het geval.

Hoe dan ook zijn deze cijfers slecht nieuws voor de doelstellingen van OVAM. Tussen 2014 en 2022 streeft de maatschappij immers een daling van zwerfvuil met 20 procent na.

Kabinet Schauvliege: "Feit is dat we met een probleem zitten"

De cijfers zwengelen ook de aloude discussie over statiegeld op blikjes en petflessen aan. Die maken zowat 40 procent van het zwerfvuil uit. Het invoeren van statiegeld zou het zwerfvuil dan ook met 40 procent kunnen doen dalen. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is daarom sinds lang een voorstander van deze maatregel.

In een reactie zegt haar kabinet niet te willen ingaan op de discussie over welke cijfers nu het meeste correct zijn. "Feit is dat we met een probleem zitten", zegt de woordvoerder van de minister. "We hebben zowel te veel zwerfvuil als sluikstort en dat zien we allemaal."

"Vorig jaar hebben met met de verpakkingsindustrie een pact gesloten om samen tegen zwerfvuil te strijden. Het is te vroeg om die inspanningen nu al als verloren te beschouwen. De evaluatie is pas voor 2018. Intussen bereiden we ons volledig voor op de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen zodat we volgend jaar enkel op de startknop van dat systeem moeten drukken."

Meest gelezen