VS steunt "internationale actie om Assad weg krijgen"

"Er moet iets gebeuren", zo is VS-president Donald Trump vandaag uitgevallen naar de Syrische leider Bashar al-Assad. Volgens zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson steunt de VS een "internationale actie om Assad van de macht te verdrijven in Syrië. Na de gifaanval gaan er stemmen op om de Syrische luchtmacht uit te schakelen.
AP

President Trump is niet enkel in zijn resort Mar-a-Lago om met zijn Chinese collega Xi Jinping te praten. Vanavond is daar ook een vergadering belegd met de toplui van de veiligheidsdiensten en het leger. Ook minister van Defensie James Mattis is daar aanwezig, net als de nationale veiligheidsadviseur H. R. McMaster.

Volgens de nieuwszender CNN overweegt Trump om militaire actie te ondernemen tegen het regime van Bashar al-Assad in Syrië. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson liet eerder optekenen dat "de VS meewerken met een internationale actie om Assad van de macht te verdrijven". Tillerson zei er wel niet bij of het om een politieke, dan wel een militaire actie ging.

Enkele dagen geleden zei Tillerson nog dat "het Syrische volk over Assad moet beslissen" en hij brak met de eerdere Amerikaanse eis dat de Syrische president moet opstappen als onderdeel van een politieke oplossing voor de oorlog.

Het is duidelijk dat de gifaanval waarbij minstens 72 zijn gedood in de noordelijke stad Idlib tot een ommekeer geleid in het Amerikaanse beleid tegenover Assad. Dat is dan wel de tweede bocht op enkele dagen tijd.

Senator McCain wil luchtmacht van Assad uitschakelen

Intussen gaan er in de Verenigde Staten stemmen op om militaire actie te ondernemen tegen het regime van Assad in Syrië, desnoods unilateraal. Dat staat onder meer in een gezamenlijke mededeling van de senatoren John McCain en Lindsey Graham.

Volgens hen heeft Assad nu een rode lijn overschreden door opnieuw chemische wapens te gebruiken. Hij moet voor die verschrikkelijke aanval gestraft worden en het moet duidelijk worden dat geen enkele grootmacht Assad nog wil of kan beschermen.

Amerikaanse vliegtuigen voeren al meer een jaar bombardementen  uit in Syrië, maar dan enkel tegen de terreurgroepen IS en Tahrir al-Sham. Dat laatste is het vroegere Nusrat-front dat gelinkt wordt aan de terreurnetwerken van Al Qaeda.

Tot nu toe hebben de VS-vliegtuigen altijd vermeden om bewust de troepen van Assad te bestoken. Die beschikt nog altijd over een aanzienlijke luchtmacht, maar de VS kan die wel vernietigen in de lucht of op de grond. Probleem daarbij is dat op een aantal luchtmachtbasis in Syrië ook Russische vliegtuigen gestationeerd zijn en de VS zeker niet het risico willen lopen dat die geraakt worden.

AP2012

Macron wil Frankrijk laten deelnemen aan actie in Syrië

Een opvallende reactie vanavond: kort na de uitspraken van Tillerson en Trump kregen die bijval van Emmanuel Macron, de centrumkandidaat voor het presidentschap in Frankrijk.

Als de verantwoordelijkheid van Assad wordt bevestigd, moet er een interventie komen, zei Macron. Zijn voorkeur gaat wel uit naar een operatie onder de vlag van de Verenigde Naties. Dat laatste is weinig waarschijnlijk, want wellicht zullen Rusland en China  hun veto gebruiken tegen een dergelijke resolutie. 

Terreurgroepen zoals IS blijven onze belangrijkste vijand, maar Assad moet tot ontslag worden gedwongen, zei Macron nog.

Luchtmacht is speerpunt van Assad

Syrië heeft één van de grootste luchtmachten in het Midden-Oosten, die vooral bestaat uit Russische vliegtuigen en helikopters. Die zijn vaak verouderd, maar de luchtmacht speelt wel een erg grote rol in de strijd tegen de rebellen, te meer daar Assad steeds minder grondtroepen ter beschikking heeft.

Er is ook een strategisch aspect: de vernietiging van de Syrische luchtmacht zou erg leuk zijn voor Israël, een erfvijand van Assad, en bondgenoot van de VS. Dat zou dus het militaire overwicht van Israël in de regio nog vergroten en tot ergernis van Arabische landen leiden.

Meest gelezen