Waarom de Chinese president niet wil golfen met Trump

De Chinese president Xi Jinping gaat tijdens zijn bezoek aan Donald Trump niet golfen met zijn Amerikaanse collega. Nochtans is dat in veel gevallen een ideale ijsbreker voor moeilijke geopolitieke gesprekken. Bij China zou een golftoernooi echter het omgekeerde effect hebben, maar hoe komt dat en waarom zijn pingpong en voetbal eventuele alternatieven?

Het waren mooie beelden in februari. De Japanse premier Shinzo Abe speelde een balletje golf met Trump op zijn buitenverblijf in Mar-a-Lago in Palm Beach in Florida. Het is een spel dat beide heren wel kunnen smaken, maar in China ligt dat anders. De Chinese overheid is op zijn zachtst gezegd een koele minnaar van de sport, maar hoe komt dat eigenlijk?

Toen de communisten eind jaren 40 aan de macht kwamen in China, werd de golfsport snel in de ban geslagen. Golf was een sport voor miljonairs en hoorde dus niet thuis in de volksrepubliek van Mao. Eind jaren 80 zijn de Chinese restricties op de sport ietwat verdwenen. Toen het land buitenlandse investeerders wilde aantrekken, begon de sport zelfs op te komen. De slinger is echter recent teruggeslagen.

Belangrijke zakendeals worden vaak gesloten over een spelletje golf. In China gebeurde dat ook massaal voor minder legale zakelijke overeenkomsten. Intussen is het spel zelfs symbool geworden voor corruptie. Toen de huidige president Xi Jinping aan de macht kwam, heeft hij zwaar ingezet op de strijd tegen corruptie en is de sport opnieuw in de ban geslagen.

Zo is het voor leden van de communistische partij in China verboden om de sport te beoefenen. Volgens sommige berichten is sinds Xi president is, 1 op de 5 Chinese golfterreinen opgedoekt. De kans dat de Chinese president openlijk een spelletje golf speelt, lijkt dus ondenkbaar. Dat beseffen ze maar al te goed in het Witte Huis. "Ze gaan niet golfen", klinkt het daar.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Pingpong, voetbal of toch een wandeling?

Nu duidelijk is dat de golfdiplomatie weinig kans op slagen heeft bij de Chinese president en met zware geopolitieke gesprekken over onder meer handel en Noord-Korea op de agenda, moet Trump op zoek naar een alternatief. Er zijn verschillende mogelijkheden in hetzelfde genre.

Trump kan bijvoorbeeld de pingpongpaletten van Richard Nixon van onder het stof halen. De toenmalige Amerikaanse president nodigde begin jaren 70 het Chinese tafeltennisteam uit voor een match op VS-bodem. Het pingpongtoernooi heeft zo de basis gelegd voor het bezoek van Nixon aan China een jaar later en heeft uiteindelijk gezorgd voor de historische dooi in de relaties tussen Peking en Washington eind jaren 70.

Frank Fischbeck

Een andere mogelijkheid is eventueel een potje voetbal. Xi Jinping is een grote voetballiefhebber. De Chinese president liet eerder al optekenen dat hij grootse ambities heeft met de balsport in zijn land. Hij wil immers dat China op termijn de wereldbeker mee naar huis neemt. Trump hoeft daarvoor niet zelf het veld op. Hij kan het ook aan het Amerikaanse nationale team laten. Nixon heeft indertijd ook zelf niet getafeltennist.

De meest evidente mogelijkheid is wellicht een wandeling. Toen Xi in 2013 op bezoek kwam in Californië, is toenmalig president Barack Obama met hem gaan wandelen. Die lange wandelingen vielen blijkbaar in goede aarde, want Peking en Washington hebben achteraf de banden aangehaald.

Meest gelezen