Wie op reis vertrekt naar niet-Schengenland, komt beter goed op tijd naar luchthaven

Wie morgen of daarna op reis vertrekt naar een land buiten de Schengenzone, zal langer moeten aanschuiven op de luchthavens, zeehavens en internationale treinstations. Er gelden immers strengere controles dan voordien. "Kom op tijd", raadt de politie aan.

Tot dusver konden reizigers vrij vlot voorbij de grenscontrole. Over het algemeen controleerde de politie de geldigheid en de echtheid van het identiteitsdocument en keek ze of de foto overeenstemde met de persoon die voor hen stond. "Het was een systeem tussen veiligheid en vlotheid", zegt woordvoerder Peter De Waele van de federale politie. "Niet iedereen werd in de databank gecontroleerd."

Vanaf morgen verandert dat. "Met de nieuwe wetgeving moeten we iedereen, maar dan ook iedereen, van kind tot ouderling, controleren in de politiedatabank, wat natuurlijk meer werk met zich meebrengt."

In die politiedatabank kunt u overigens sneller terechtkomen dan u denkt. Wie bijvoorbeeld meermaals een uitnodiging van de politie heeft geweigerd, bijvoorbeeld omdat zijn domiciliegegevens niet up to date zijn, kan al geseind staan. "Mensen zijn zich daar niet van bewust", zegt De Waele.

"We kunnen niet anders dan de hele administratieve molen afhandelen"

De politie roept reizigers die naar een land buiten de Schengenzone willen op om goed op tijd naar de luchthaven te komen. "Want we kunnen niet anders dan de hele administratieve molen afhandelen."

Wie ooit een uitnodiging heeft gekregen van een politiekantoor, maar daar niet op is ingegaan, gaat beter nog even langs om zich ervan te vergewissen dat hij niet geseind is. "Is dat wel het geval, neem dan een kopie mee van je verhoor", raadt Peter De Waele aan, "zodat je dat kunt afgeven en vrij en vrolijk op reis kunt vertrekken."

De controles gelden voor Brussels Airport, de luchthavens van Bierset, Gosselies, Deurne, Oostende en Wevelgem. Ze gelden ook voor de havens van Gent, Antwerpen, Oostende, Zeebrugge, Blankenberge en Nieuwpoort en voor de internationale treinen naar Londen.

Welke landen behoren tot de Schengenzone? Kijk het hier nog eens na: 

Meest gelezen