Wie volgt Sammy Badibanga op als premier van Congo?

De Congolese president Joseph Kabila wil morgen een nieuwe premier aanstellen. Vanmiddag trad overgangsfiguur Sammy Badibanga af als eerste minister. Maar wie wordt zijn opvolger? We zetten de kanshebbers even op een rij.
AFP or licensors

President Kabila kondigde gisteren aan dat hij binnen de 48 uur een nieuwe premier zou aanstellen. Hij zei dat in een toespraak tot het parlement tijdens zijn eerste publieke optreden in lange tijd.

De sprong voorwaarts komt niet onverwacht. Vorige week waren de regeringsonderhandelingen onder impuls van de bisschoppen zonder resultaat afgesprongen. Het Sint-Sylvesterakkoord van 31 december mikte op een overgangsregering met een premier uit het belangrijkste oppositieblok, gevolgd door verkiezingen tegen eind 2018. Maar door interne strubbelingen kwamen die gesprekken niet van de grond.

Kabila nam daarop zelf het heft in handen. Eerder deze week sprak hij met enkele toppolitici, wellicht om een doordachte keuze te kunnen maken en zelf een premier aan te stellen. "Het land mag niet langer gegijzeld worden door persoonlijke belangen en politieke machtsspelletjes", zei de president in zijn toespraak.

Wie maakt kans?

Vanmiddag werd al een eerste stap gezet. De overgangsfiguur Sammy Badibanga van oppositiepartij UDPS trad af als eerste minister.

Volgens het Sylvesterakkoord moet de nieuwe premier uit de rangen komen van het Rassemblement, het grootste oppositieblok. Maar de regeringscoalitie van Kabila, de MP (Majorité Présidentielle), eist dat die groep drie mogelijke kandidaten naar voren schuift.

Die eis is dan weer onaanvaardbaar voor het Rassemblement zelf, dat alleen Felix Tshisekedi heeft doorgegeven als mogelijke nieuwe premier. Die laatste is de zoon van de overleden Etienne Tshisekedi, maar is zelf niet graag gezien door enkele dissidenten in de partij.

Een andere naam die rondgaat is die van Katebe Katoto, de oudere broer van de zelfverklaarde verbannen presidentskandidaat Moïse Katumbi.

Nog in het rijtje staat Bruno Tshibala, de voormalige vice-voorzitter en -woordvoerder van de UDPS. Maar die werd begin maart zelf uit de partij gezet. omdat hij tegen de aanstelling van Felix Tshisekedi als partijvoorzitter was. Tshibala werd toen vervangen door Joseph Olenghakoy, een andere UDPS-topfiguur die over de lippen gaat.

Een laatste mogelijke kandidaat-premier is Valentin Mubake. Maar niets sluit uit dat president Kabila zelf een wit konijn uit de hoed tovert.

Meest gelezen