Wim Delvoye ontwerpt nieuw standbeeld voor François Arago in Parijs

De Belgische kunstenaar Wim Delvoye mag het nieuwe standbeeld realiseren ter ere van de Franse astronoom, fysicus en politicus François Arago (1786-1853). Dat heeft "Ars Arago" bekendgemaakt, de vereniging die aan de basis van deze hommage ligt. Een eerste standbeeld, ontworpen door Alexandre Oliva, werd in 1894 opgetrokken aan de boulevard Arago, in het veertiende arrondissement van Parijs, maar werd in 1942 gesmolten door het naziregime.

Het nieuwe standbeeld zal op 2 oktober ingehuldigd worden - de overlijdensdatum van Arago - in de tuinen van het Observatorium van Parijs dat dit jaar ook zijn 350e verjaardag viert. Het beeld van 2,5 meter hoogte komt recht tegenover de eerste sokkel die eeuwig vrij zal blijven.

De projectoproep van de vereniging vond gehoor bij tal van Franse en buitenlandse kunstenaars die een maquette presenteerden. Een onafhankelijke jury uit de kunst- en wetenschapswereld koos het voorstel van de 52-jarige Delvoye.

 

Meest gelezen