Zonnebankcentra moeten voortaan waarschuwen voor de gevaren van kanker

Zonnebankcentra moeten voortaan in elke cabine een bordje plaatsen dat waarschuwt voor de gevaren van kanker. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil op die manier gebruikers waarschuwen voor de gevolgen van een zonnebankkuur: "Naar analogie met de sigarettenpakjes, doen we nu hetzelfde met de zonnebanken".

"Het is heel belangrijk dat we in zonnebankcentra zelf waarschuwen voor de gevaren van kanker. In analogie met sigaretten, waarbij er op het sigarettenpakje een waarschuwing staat, doen we nu hetzelfde met zonnebanken", vertelt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). 

Naast de waarschuwingsbordjes komt er ook een sensibiliseringscampagne. Vorig jaar werden bij meer dan 90 procent van de zonnebankcentra inbreuken vastgesteld zoals een te hoge uv-straling. Sommigen lieten ook minderjarigen toe, ook al is dat verboden. De centra moeten voortaan voor elke gebruiker een zonneplan opstellen, dat rekening houdt met het huidtype van de klant. "Op basis van het huidtype kan men een heel duidelijk persoonlijk plan opmaken waardoor de risico's op huidkanker tot een minimum beperkt worden", zegt Peeters. Hij wil ook strengere sancties opleggen bij overtredingen.

Meest gelezen