1e dag van strengere controles: "Ga op tijd naar de luchthaven"

Wie vanaf vandaag op reis vertrekt naar een land buiten de Schengenzone, moet mogelijk langer aanschuiven op de luchthavens, zeehavens en internationale treinstations. Er gelden immers strengere controles dan voordien. Op de luchthaven van Zaventem waren er vanmorgen langere wachtrijen, maar intussen verloopt het alles min of meer normaal.

"Hier op de luchthaven van Zaventem staat een lange rij wachtenden", vertelde correspondent Luk De Wilde vanochtend vroeg vanop Brussels Airport. "Het was aangekondigd dat er bijkomende controles zouden zijn. De luchthaven lijkt daar wel op voorbereid. Er is heel veel personeel. Maar het probleem lijkt te zitten bij de federale politie die al die controles moet uitvoeren, daar is er toch wel een lange rij wachtenden van zo'n 500 à 600 mensen."

Bij Brussels Airport nuanceren ze dat toch wat. "Omstreeks 6.30 uur stond er inderdaad een iets langere wachtrij. Maar dat is niet ongebruikelijk op dat uur", zegt woordvoerster Anke Fransen. Volgens haar moesten de passagiers uiteindelijk 20 tot 30 minuten aanschuiven bij de controles. Brussels Airport behoudt het advies aan reizigers om 2 tot 3 uur voor vertrek aanwezig te zijn op de luchthaven. "Dat moet voldoende zijn."

Bij de federale politie spreken ze over "maximaal 45 minuten" wachttijd vanochtend en nog een kwartier nu (omstreeks 9 uur). Opvallend, de politie wijt de langere wachttijd vanmorgen aan het feit dat veel reizigers extra vroeg naar de luchthaven waren gekomen, ook diegenen die pas 's middags een vlucht hadden.

Strengere controles

Wat is er nu anders vanaf vandaag? Tot dusver konden reizigers vrij vlot voorbij de grenscontrole. Over het algemeen controleerde de politie de geldigheid en de echtheid van het identiteitsdocument en keek ze of de foto overeenstemde met de persoon die voor hen stond. "Het was een systeem tussen veiligheid en vlotheid", zegt woordvoerder Peter De Waele van de federale politie. "Niet iedereen werd in de databank gecontroleerd."

"Met de nieuwe wetgeving moeten we iedereen, maar dan ook iedereen, van kind tot ouderling, controleren in de politiedatabank, wat natuurlijk meer werk met zich meebrengt." In die politiedatabank kunt u overigens sneller terechtkomen dan u denkt. Wie bijvoorbeeld meermaals een uitnodiging van de politie heeft geweigerd, bijvoorbeeld omdat zijn domiciliegegevens niet up to date zijn, kan al geseind staan. "Mensen zijn zich daar niet van bewust", zegt De Waele.

"We kunnen niet anders dan de hele administratieve molen afhandelen"

De politie roept reizigers die naar een land buiten de Schengenzone willen dus op om goed op tijd naar de luchthaven te komen. "Want we kunnen niet anders dan de hele administratieve molen afhandelen." Het gaat dan over reizen naar Amerika en Azië, maar ook over wie met de trein naar Londen gaat. Want Groot-Brittannië maakt net als Ierland geen deel uit van de Schengenzone.

Wie ooit een uitnodiging heeft gekregen van een politiekantoor, maar daar niet op is ingegaan, gaat beter nog even langs om zich ervan te vergewissen dat hij niet geseind is. "Is dat wel het geval, neem dan een kopie mee van je verhoor", raadt Peter De Waele aan, "zodat je dat kunt afgeven en vrij en vrolijk op reis kunt vertrekken."

De controles gelden voor Brussels Airport, de luchthavens van Bierset, Gosselies, Deurne, Oostende en Wevelgem. Ze gelden ook voor de havens van Gent, Antwerpen, Oostende, Zeebrugge, Blankenberge en Nieuwpoort en voor de internationale treinen naar Londen.

Welke landen behoren tot de Schengenzone? Kijk het hier nog eens na: 

Meest gelezen