"Onder internationaal recht niet evident wat Trump heeft gedaan, risico op escalatie"

De Verenigde Staten hadden geen mandaat van de Verenigde Naties om de Syrische luchtmachtbasis aan te vallen en bovendien kan Amerika zich niet meteen beroepen op wettige zelfverdediging. "Het is momenteel dan ook bijzonder onduidelijk of de actie van de Amerikanen onder internationaal recht legaal is", zegt professor internationaal recht Jan Wouters (KU Leuven).

"Wat Trump gedaan heeft, is onder internationaal recht niet evident", oordeelt professor Wouters. De Verenigde Staten kunnen zich niet beroepen op wettige zelfverdediging omdat ze niet zelf zijn aangevallen, de luchtaanval is zeer snel gegaan en er is geen mandaat van de VN-Veiligheidsraad. "Trump heeft hier een beetje op eigen houtje gehandeld."

"Wat ik mogelijk acht, is dat de VS argumenteert dat ze wel moest zelf snel handelen omdat de VN al zo vaak geblokkeerd is geweest door een veto van Rusland en China. Bovendien zouden de Amerikanen kunnen zeggen dat dit een vorm van verdediging is van de buren van het regime van Assad", aldus de professor internationaal recht.

Die elementen ontwaart Wouters naar eigen zeggen in de opmerkingen van de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. "Maar dat wil niet zeggen dat dit een stevige argumentatie is."

"Mogelijk ontstaat opbod"

Volgens professor Wouters is het op dit moment bijzonder onduidelijk of de Amerikaanse aanval wel gedekt is door het internationale recht. "Het initiële antwoord zou zijn dat er geen evidente juridische grondslag is voor wat de VS heeft gedaan."

Syrië en Rusland hebben al gesproken over agressie tegen een soevereine staat, en Moskou heeft het daarenboven over een inbreuk op het internationale recht. "Agressie is een bijzonder ernstige schending van de soevereiniteit van een ander land", legt Wouters uit.

Volgens professor Wouters is zo'n actie zonder duidelijke internationaalrechtelijke basis riskant. "Zodra men met zulke acties begint, komt men in een heel vreemde politieke logica terecht waarbij het mogelijk is dat een opbod ontstaat. We zijn hier heel snel in een situatie die zou kunnen escaleren."

Meest gelezen