"VS blijft niet toekijken als er nog chemische wapens worden gebruikt"

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, heeft in de Veiligheidsraad de VS-aanval tegen Syrië verdedigd als antwoord op de gifgasaanval eerder deze week. Ze waarschuwt ook dat haar land bereid is "meer te doen" mocht dat nodig zijn.

Volgens Haley is de aanval van vorige nacht "volledig gerechtvaardigd". "We zijn bereid meer te doen, maar we hopen dat dit niet nodig zal zijn", waarschuwde ze. "De Verenigde Staten zullen niet zomaar toekijken als er nog chemische wapens worden ingezet. Het is tegen onze eigen belangen dat er nog meer chemische wapens worden gebruikt."

De Russische ambassadeur Vladimir Safronkov noemde de Amerikaanse raketaanval tegen de Shayrat-basis in Syrië "onwettig" en waarschuwde voor zware gevolgen voor de stabiliteit in het Midden-Oosten en in de hele wereld. Volgens hem gaat het over "een poging om de aandacht af te leiden van vele burgerslachtoffers door Amerikaanse bombardementen in de rest van Syrië en in Irak".

Nog volgens Safronkov saboteren de Verenigde Staten de vooruitgang die is geboekt in de vredesonderhandelingen over Syrië.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft opgeroepen tot meer terughoudendheid. "Bewust van de risico's op een escalatie vraag ik om terughoudendheid, om alle handelingen te vermijden die het leed van de Syrische bevolking nog erger maken", aldus Guterres. "De operaties staven mijns inziens dat er geen andere weg dan een politieke oplossing is om dit conflict te beëindigen".

Meest gelezen