"Wordt moeilijker en ongeloofwaardig om Trump weg te zetten als pro-Russische marionet"

Volgens VRT-journalist Bert De Vroey plaatsen de Amerikaanse luchtaanvallen op de Syrische luchtmachtbasis de zogenaamde Rusland-connecties van de Amerikaanse president Donald Trump "in een ander daglicht", wat mogelijk een politiek effect zal hebben. "Het wordt moeilijker en ongeloofwaardig om Trump weg te zetten als een pro-Russische marionet." De Vroey stelt ook dat Trump met de aanval wou bewijzen dat hij beter doet dan zijn voorganger Obama.

De aanval van Amerika op stellingen van het Syrische regime komt enigszins als een verrassing. Vorige week nog liet Washington verstaan dat de Syrische president Assad niet noodzakelijk weg moet, maar de gifgasaanval die de Amerikanen toeschrijven aan het Syrische regime is een game changer gebleken.

Hoe dan ook gaat het om een Amerikaanse aanval tegen een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. En dat terwijl de entourage van Trump onder vuur ligt door mogelijk onkiese connecties met Rusland en ondanks een initiële poging van de Amerikaanse president Trump tot toenadering tot Moskou.

Volgens buitenlandjournalist Bert De Vroey plaatst de Amerikaanse aanval die controverse rond de vermeende Russische connecties nu in een ander daglicht, wat mogelijk kan wijzen op een binnenlands-politieke berekening in die richting die president Trump zou kunnen hebben gemaakt. Het effect van de aanval is in elk geval dat het nu veel moeilijker wordt voor diegenen die willen blijven zoeken naar aanwijzingen dat Trump "in de zak van Poetin" zou zitten.

"Je kan moeilijk ontkennen dat deze aanval - en de ermee gepaard gaande druk op Rusland - de hele controverse rond de zogenaamde Rusland-connecties van Trump in een ander daglicht plaatst. Het wordt moeilijker en ongeloofwaardig om Trump weg te zetten als een pro-Russische marionet", aldus De Vroey. "Het is moeilijk om te zeggen dat dit effectief een berekening van Trump is geweest, maar het is er wel het effect van."

"Drie drijfveren"

Achter de Amerikaanse aanval op de Syrische basis kunnen we min of meer zeker drie drijfveren ontwaren, stelt Bert De Vroey nog.

  • Een emotionele drijfveer. "Trump was oprecht geschokt door de beelden van de lijdende en stervende kinderen.
  • Een politieke drijfveer. "Trump wou bewijzen dat hij beter doet dan Barack Obama, die niet ingreep toen de Syrische president Assad de fameuze rode lijn overschreed."
  • Een ethische drijfveer. "Sterker dan verwacht speelt Amerika hiermee toch weer de rol van de politieman van de wereld die schurkenstaten in de pas wil laten lopen."

De aanval is volgens De Vroey ten slotte vanuit militair oogpunt een strategische gok. "Je weet nooit wat dit aan verdere escalatie in gang kan zetten en hoe Rusland zal reageren."

Meest gelezen