ACOD-loodsen verwerpen akkoord met Weyts en plannen nieuwe acties

Het merendeel van de loodsen aangesloten bij de socialistische vakbond ACOD heeft het akkoord van Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) verworpen. Dat zegt adjunct-secretaris Eddy Hendryckx. "Het plan is totaal onvoldoende. Dat betekent concreet dat er een tweederdemeerderheid is om naar acties te gaan", zegt hij. Hoe die er zullen uitzien, wordt later beslist.

Minister Weyts werkt aan een hervorming van het loodswezen. De loodsen moeten daarbij efficiënter gaan werken. Een van de ideeën was om loodsen meerdere trajecten te laten beloodsen, de zogeheten multivalentie.

De Beroepsvereniging van Loodsen, sterk bij de rivierloodsen, wou dat niet en na een korte actie stelde Weyts voor dit korps de multivalentie uit tot na 2019. Ook zouden er een aantal loodsen bijkomen.

Het eenzijdige akkoord was niet naar de zin van vakbonden VSOA en ACOD, die stiptheidsacties opstartten. VSOA, dat veel zeeloodsen telt, wil de multivalentie wel en ACOD hamert op werkbaar werk en een goede eindeloopbaanregeling. VSOA ging intussen akkoord met een voorstel van Weyts en zette zijn actie stop.

"Voorstel VSOA met grote meerderheid verworpen"

ACOD was in tegenstelling tot VSOA en ACV niet uitgenodigd voor bijkomende onderhandelingen en maakte dus geen deel uit van het akkoord. De bond schortte de acties even op om vandaag alsnog te stemmen.

"De stemming is achter de rug. Het voorstel van VSOA is met een zeer grote meerderheid verworpen. Het plan heeft totaal geen aandacht voor de eindeloopbaan en er wordt niet ingegaan op de vraag om de hervormingen on hold te zetten zolang er geen duidelijkheid is over de erkenning van ons werk als zwaar beroep", zegt adjunct-secretaris Eddy Hendryckx.

"Concreet betekent dat dat er een tweederdemeerderheid is om naar acties te gaan. Hoe en wat die zullen inhouden, daarover vergaderen we deze middag voort. Het zal uiteraard voor hinder zorgen, maar dat is de volle verantwoordelijkheid van de minister, die naliet ons te ontvangen en toch zijn plan doorvoert", aldus Hendryckx nog.

De socialistische bond, die niet wil ingaan op het aantal uitgebrachte stemmen, erkent intussen ook dat het de afgelopen dagen niet veel leden aan zet had in de loodsenbeurtrol, maar dat dat de komende dagen wel het geval is.

Meest gelezen