Belgische F-16's vliegen vandaag niet boven Syrië

De komende 24 uur zullen de Belgische F-16's geen operaties uitvoeren boven Syrië. Dat bevestigen bronnen bij Defensie aan VRT Nieuws. De gevechtsvliegtuigen blijven voor alle duidelijkheid niet aan de grond. Operaties boven Irak kunnen wel doorgaan. Een kwart van de missies van onze vliegtuigen gebeurt normaal gesproken boven Syrië.

Sinds oktober 2014 heeft ons land -met een onderbreking- deelgenomen aan de missie van de internationale coalitie tegen de terreurgroep IS in Syrië en Irak. De Belgische F-16's zijn gestationeerd in de luchtmachtmasis al-Azraq in het oosten van Jordanië. Naar aanleiding van de bombardementen van de Amerikanen op een Syrische luchtmachtbasis vliegen de toestellen voorlopig niet boven Syrië.

De toestellen blijven voor alle duidelijkheid niet aan de grond. Missies boven Irak blijven gewoon doorgaan. Operaties boven Syrië zijn goed voor zo'n kwart van alle missies van de Belgische F-16's, maar de komende 24 uur passen onze gevechtsvliegtuigen daar dus voor. Dat heeft wellicht te maken met de Russische intrekking van een overeenkomst met de Amerikanen om elkaar in Syrië op de hoogte te houden van waar hun toestellen actief zijn. Die overeenkomst was vooral opgezet voor de veiligheid.

Meest gelezen