Biomassacentrale in Langerlo is definitief van de baan

De biomassacentrale in Langerlo bij Genk komt er definitief niet. De exploitant van de centrale, de Estse houtkorrelfabrikant Graanul Invest heeft beslist het faillissement aan te vragen. Dat heeft de manager van de centrale gezegd op Kanaal Z.

Eerder vandaag was duidelijk geworden dat de Vlaamse regering geen subsidies zou geven omdat de ombouw van de steenkoolcentrale naar een biomassacentrale veel te laat klaar zou zijn, en het Vlaams energieagentschap had geweigerd om uitstel te geven.

Graanul had om uitstel gevraagd omdat er zware slijtage zou zijn aan de condensorbuizen van de centrale.

Het Vlaamse energieagentschap (VEA) is niet ingegaan op de vraag om de deadline van midden augustus 2018 op te schuiven. Volgens het VEA is het probleem met de buizen al meer dan twee jaar bekend en is het niet zo groot als het bedrijf beweert.

Het faillissement betekent ook dat er 100 mensen hun baan verliezen. Bij de vakbonden wordt er volgens De Tijd erg teleurgesteld gereageerd.Toen de centrale nog eigendom was van de Duitse energiereus E.ON had het personeel, dat momenteel thuiszit door economische werkloosheid, goede ontslagvoorwaarden gekregen. Nu het relatief kleine bedrijf Graanul eigenaar is, dreigen de werknemers een deftig sociaal plan mis te lopen.

Meest gelezen