Britse acteur Tim Pigott-Smith overleden

De Britse acteur Tim Pigott-Smith is overleden. Pigott-Smith werd in 1984 bij het grote publiek bekend door zijn vertolking van de sadistische politie-officier Ronald Merrick in "The jewel in the crown", over de laatste dagen van de Britse heerschappij in India. Hij kreeg er een Bafta voor beste acteur voor. Pigott-Smith is plots gestorven, hij was 70.

De lijst van prestigieuze tv-reeksen en films waarin Pigott-Smith te zien was is indrukwekkend. De acteur speelde vooral kleinere rollen en in het klassiek theater toen hij in 1984 plots wereldberoemd werd met zijn vertolking van Ronald Merrick in "The jewel in the crown", gebaseerd op de "The Raj quartet" van Paul Scott.

De serie was wereldwijd een immens succes en werd destijds ook uitgezonden op de toenmalige BRTN. Pigott-Smith zelf zei dat de serie "zijn leven voorgoed veranderd had".

Daarna volgden rollen in onder meer "The remains of the day", de tv-serie "The vice", "Bloody Sunday", de James Bond-film "Quantum of solace" en "Downton abbey".

De acteur stond op het punt om de protagonist Willie Loman te vertolken in een nieuwe theaterproductie van "Dood van een handelsreiziger" van Arthur Miller. Het stuk zou nu maandag in première gaan in de Britse stad Northampton.

Pigott-Smith werd begin dit jaar nog geëerd met een OBE (Order of the British Empire, redactie) voor zijn verdiensten aan de film- en theaterwereld.

Meest gelezen